Hoe vet is dit interactieve basketbalveld met gigantische LED schermen

Sinds het WK afgelopen zomer is er ook in Nederland veel discussie over de wijze waarop sport best wat technologische mag worden. Het ultieme voorbeeld komt deze week van Nike, die met “House of Mamba”, ’s werelds intelligentste basketbalzaal laat zien hoe de toekomst van balsporten er uit kan zien.

Natuurlijk blijft het altijd weer de vraag in hoeverre technologie een sport verder ontwikkeld, of juist de spontaniteit uit het spel haalt. In onderstaande video is te zien hoe het juist ondersteunend kan zijn aan het spel: De bal die gebruikt wordt is voorzien van slimme sensoren ziet met welke snelheid hij gegooid wordt, onder welke hoek en met welk effect.

Maar het meest bijzondere is het speelveld zelf: Dat werd voorzien van enorme LED schermen die verbonden zijn met een systeem dat alle bewegingen op het veld volgt. Zo is tijdens een training direct te zien voor de spelers wat ze fout doen of waar de coach ze juist even extra op wil wijzen. Omdat het veld de speler volgt kunnen ook real time visuals worden getoond die de basketballer aanwijzen hoe hij moet lopen. Tijdens een wedstrijd worden de gigantische schermen ingezet voor advertenties.

Daarnaast is er een resonantie-mechanisme dat bewegingen van spelers opneemt en analyseert. Dit mechanisme houdt rekening met de snelheid, versnelling, verandering van richting, timing en dribbels van elke speler. Successen worden gemeten en geen foutje blijft onopgemerkt, waardoor trainers en spelers zich kunnen richten op bepaalde gebieden in toekomstige trainingssessies.

House_of_Mamba_2_32035

Om ervoor te zorgen dat de ervaring zoveel mogelijk op een echte wedstrijd lijkt, bestaat de vloer van House of Mamba uit vier lagen. De basis is een houten vloer, voor natuurlijke vering. Op deze laag liggen meer dan 1000 in elkaar grijpende LED schermen (van 60 x 60 cm), gevolgd door een laag dik glas. De laatste laag bestaat uit zelfklevend materiaal om spelers van de benodigde grip te voorzien.

Volgens Kobe Bryant die de vloer uittestte  in Japan, beantwoord de bijzondere vloer en sporthal aan al zijn verwachtingen. Het is volgens hem goed denkbaar dat we in de toekomst echt in dit soort sportzalen toernooien laten spelen. Dan is het uiteraard nog maar even de vraag wanneer we die innovatie in het voetbal terugzien, dat zal vast nog ietsje langer duren. Vast staat in elk geval dat de zelfoplossende scheerschuimspray bij vrije trappen dan snel weer overbodig is.

House_of_Mamba_digitized_court_1