Dit is de eerste elektrische zelfrijdende raceauto die meedoet aan de Roborace

In het komende raceseizoen start de FIA Formule E met het eerste kampioenschap voor zelfrijdende elektrische auto’s, Roborace. Gisteren heeft de organisatie de eerste designs van de auto die mee gaat doen aan dat toernooi gepresenteerd: de Robocar.

Tijdens de Roborace rijden tien teams met elk twee zelfrijdende auto’s een uur lang over het circuit. De teams maken gebruik van dezelfde auto’s, maar concurreren met elkaar door het gebruik van algoritmen die realtime gebruik maken van kunstmatige intelligentie-technologieën.

De Robocar is het werk van de futuristische voertuigontwerper Daniel Simon, die vooral bekend is vanwege zijn werk in sci-fi films als Tron: Legacy en Oblivion. Voor het ontwerp van de Robocar heeft hij vanaf het begin samengewerkt met specialisten in raceauto’s en aerodynamica. In een verklaring benadrukt hij ook dat hij niet alleen rekening hield met snelheid en het competitieve element, maar ook om het design. Het oog wil immers ook wat.

Robocar front

Wanneer de Roborace precies plaatsvindt is nog niet bekend. Het zal waarschijnlijk later dit jaar of begin volgend jaar zijn, want het is de bedoeling dat de races worden gereden in het seizoen 2016/2017 van de Formula E, de autoraceklasse voor volledig elektrische auto’s. Later dit jaar worden ook de teams bekendgemaakt.