Dit is de Tesla Model 3, er zijn er nu al 115.000 besteld

Tesla heeft vanochtend vroeg de Model 3 getoond aan het publiek. De relatief betaalbare elektrische auto kan minstens 346 kilometer rijden op een volle accu en kan snel worden opgeladen door middel van een supercharger. De bekende Autopilot-functie, waarmee de auto deels autonoom kan rijden, zal standaard aanwezig zijn in elke Model 3.

Andere interessante feiten over de auto: hij trekt op van 0 tot 100 km/u in 6 seconden, er kunnen 5 volwassenen comfortabel inzitten en hij heeft een kofferbak voor en achter. Daarnaast heeft hij een touchscreen in het midden van het dashboard. Dit is met 15 inch iets kleiner dan in de Model S en het is horizontaal geplaatst.

Meet Model 3 – Make your reservation at Tesla.com #Model3

Geplaatst door Tesla op donderdag 31 maart 2016

 Masterplan

CEO Elon Musk begon de presentatie met uit te leggen dat het bedrijf wat wilde doen aan de temperatuurstijging en de toename aan CO2-uitstoot door één van de belangrijkste oorzaken hiervan aan te pakken: benzine-auto’s. Hiervoor had hij een naar eigen zeggen masterplan ontwikkeld. Daarbij moesten ze klein beginnen: met de Tesla Roadster, waarvan het bedrijf er in eerste instantie 500 per jaar maakte.

Vervolgens kwamen de iets betaalbaardere (maar nog steeds hele dure) Model S en Model X. Hiermee wilde Tesla de auto-industrie laten zien wat er mogelijk is met een elektrische auto. En, zo gaf Musk toe: deze modellen waren nodig om de Model 3 te kunnen ontwikkelen. “Iedereen met een Model S of Model X, bedankt voor het meebetalen aan de Model 3.”

Hij gaf vervolgens meer details vrij over de auto en legde uit dat het voor Tesla mogelijk is om 500.000 auto’s per jaar te produceren. Voor de accu’s bouwde Tesla de Gigafactory waar het bedrijf meer batterijen zal produceren dan alle andere fabrieken ter wereld bij elkaar.

Opladen

De auto zal waarschijnlijk een groot verkoopsucces worden. Op het moment van de presentatie waren er al 115.000 mensen die de auto hadden gereserveerd. Eind volgend jaar zullen zij hem ook daadwerkelijk kunnen kopen en is hij voor iedereen beschikbaar. Een exacte datum noemde Musk nog niet en het kan zomaar zijn dat de eerste exemplaren in Nederland pas in 2018 verschijnen.

Met zoveel nieuwe Tesla’s zijn er natuurlijk heel veel extra oplaadpunten nodig. Tesla draagt zijn steentje bij en zegt dat er eind volgend jaar twee keer zoveel superchargers wereldwijd zijn dan nu het geval is: 7200. Het aantal “gewone” destination chargers groeit volgens hem nog twee keer zo hard naar 15.000. Er zijn wel experts die betwijfelen of de groei van het aantal opladers snel genoeg gaat.

Mocht je interesse hebben in een Model 3. Hij is nog steeds te reserveren. Daarvan moet je wel een aanbetaling doen van 1000 euro. De auto zelf kost in de goedkoopste variant 35.000 dollar. Het bedrijf communiceert in Nederland op dit moment nog enkel deze Amerikaanse prijs.

Vorig jaar schreef Johan al een uitgebreid achtergrondverhaal over Tesla. Dat is zeker de moeite waard om te lezen naar aanleiding van de presentatie van de Model 3.

Tesla Model 3

Tesla Model 3

Tesla Model 3

Tesla Model 3

Tesla Model 3