Dit is waar dat spectaculaire licht van de raket van SpaceX vandaan kwam

SpaceX stuurde op 7 oktober zijn Falcon 9-raket de lucht in. En dat zorgde voor spectaculaire beelden: er waren enorme wolken aan gas genaamd nevels te zien, die astronomen ook diep in de ruimte zien. Maar zo vreemd is het niet dat we die nevels zagen, meldt Quartz.

De nevels zijn zichtbaar vanwege de interactie van het licht van sterren en de chemicaliën waar dat licht doorheen komt. We noemen dit ook wel het “twilight-fenomeen”, en dat komt voor als een raket op een heldere dag vlak na zonsondergang gelanceerd wordt. Dankzij de koers van de raket en de kust van Californië zijn ze in Los Angeles erg goed te zien.

Zonlicht

De Falcon 9 stijgt namelijk boven de grote oceaan, waarbij het tussen de 100 en 145 kilometer boven de aarde vliegt. Daar zijn de zonnestralen nog steeds aanwezig, en die kunnen het ruimtevoertuig oplichten in een verder donkere lucht.

De chemicaliën uit de uitlaat van de raket bevriezen ondertussen en blijven als wolken in de atmosfeer hangen. De zon schijnt daar doorheen, waarna het licht gebroken wordt op verschillende golflengtes. Het gevolg: spectaculaire kleurtjes in de lucht.

Het is eigenlijk gewoon dezelfde reden dat de lucht roze, rood en paars wordt bij zonsondergang. Het licht raakt de atmosfeer terwijl wij wegdraaien van de zon door de rotatie van de aarde. Omdat het licht op verschillende hoeken gebroken wordt, zien we verschillende kleuren.