Numrush

Dit is wat we nu weten over het Harry Potter-spel Hogwarts Legacy

Hogwarts Legacy

Beeld: Avalanche Software

Harry Potter-fans wereldwijd – inclusief ondergetekende – konden hun geluk niet op toen in 2020 bekend werd dat er een nieuwe game in de franchise zou verschijnen: Hogwarts Legacy. En dit is niet zomaar een game, maar een open world role playing game (RPG). Met andere woorden: een spel waarin je zelf bepaald wat je karakter wel en niet kan, én waarin je een gehele wereld kunt ontdekken in het tempo wat jij wil. Nu, anderhalf jaar later, is eindelijk meer bekend gemaakt over het spel.

Hogwarts Legacy speelt zich ruim voor het verhaal in de boeken af, namelijk aan het einde van de 1800’s. Jij bent een nieuwe vijfdejaars student aan Hogwarts – oftewel Zweinstein – en kunt als enige de eeuwenoude magie zien die op verschillende plekken aanwezig is. Maar een oud geheim dreigt nu om de tovenaarswereld kapot te maken en jij bent de enige die het probleem op kunt lossen. Hoe je dat doet, is aan jezelf.

Dat het verhaal zo ver voor de Harry Potter-boeken afspeelt, heeft direct al voor- en nadelen. Het voordeel is natuurlijk dat jij echt de hoofdrol speelt in dit verhaal, en niet een karakter als Harry Potter, Dumbledore of Grindelwald. Jij bent de held (of schurk) en jij bepaalt wat er gaat gebeuren.

Het nadeel is daarentegen dat je weinig bekende gezichten tegen zult komen. Dumbledore leeft al wel, maar is nog maar een kind. Verder is nog niemand geboren. Toch kom je wel wat bekende personages tegen: de geesten zijn er natuurlijk al wel, net als Peeves de poltergeist.

Alle vrijheid

Misschien wel het meest toffe van dit spel is dat je echt alle vrijheid hebt die je je maar kunt wensen. Je kunt vrijelijk door Hogwarts, Hogsmeade, het Forbidden Forest en het omliggende gebied reizen. Zo kun je dus op ieder moment op ontdekkingstocht gaan door de wereld en alles nader bestuderen. Bovendien kun je in Hogsmeade ook dingen kopen, die je misschien weer nodig hebt op je reizen.

Beeld: Avalanche Software

Daarnaast kun je zelf bepalen wat voor soort heks of tovenaar je wil zijn. Dat begint natuurlijk met het kiezen van je huis. Al aan het begin van het spel kies je of je een Hufflepuff, Ravenclaw, Slytherin of Gryffindor bent. Daarna leer je in lessen – het blijft immers een school – spreuken, hoe je drankjes maakt, planten moet groeien en voor dieren zorgt. Maar waar jij het beste in bent, bepaal je dus zelf. Je kunt zelfs een eigen vechtstijl ontwikkelen en natuurlijk je uiterlijk (tot op zekere hoogte) aanpassen. Tot slot zijn er ‘talentpunten’ waarmee je bijvoorbeeld beter wordt in stealth en je belangrijkste talenten. Hoe je die spendeert, is aan jezelf.

Ook tof: er lopen natuurlijk tal van studenten en andere tovenaars rond op school en in de omgeving er omheen. Met hen kun je vrienden worden (of juist niet). En ook dat heb je in eigen hand. Je bepaalt dus echt zelf hoe jouw avontuur eruitziet.

Vechten, ontdekken en vliegen

We noemden het al even kort, maar ja: in Hogwarts Legacy kun je ook gaan vechten. Net als in de Harry Potter-films kun je tegen klasgenoten vechten, maar ook tegen magische wezens en duistere tovenaars. Daarvoor leer je logischerwijs allerlei verschillende – bekende – toverspreuken, bijvoorbeeld om te zorgen dat de ander niet kan bewegen of om jezelf te beschermen tegen een aanval van de ander. Ook kun je bijvoorbeeld vuur oproepen om anderen aan te vallen.

Dergelijke vaardigheden kun je inzetten tijdens de vele mysteries die je in het spel kunt ontdekken. Zo werk je al snel met professor Figg om een mogelijke rebellie van de goblins te onderzoeken. Daarnaast zijn er talloze puzzels, kerkers en andere gevaarlijke plekken om te onderzoeken.

Gelukkig hoef je dit allemaal niet te voet te doen. Hogwarts Legacy is een Harry Potter-spel, dus natuurlijk kun je ook op een bezemsteel gaan vliegen. Sterker nog: daar krijg je ook les in en het wordt aangeraden hier goed in te worden, zodat je een stuk sneller kunt reizen. Ook tof: je kunt later ook gaan vliegen op fantastische beesten, zoals een hippogrief. Net als Harry Potter himself, dus!

Je thuis: common room en Room of Requirement

Hogwarts – of Zweinstein – is natuurlijk een thuis voor alle studenten. Maar iedereen heeft in het gebouw een echt thuisfront: zijn common room. En dat geldt natuurlijk ook voor jou. In het spel zijn de common rooms van alle vier de huizen gebouwd. Welke jouw thuis is, hangt natuurlijk af van in welk huis je terechtkomt.

Maar er is nog een eigen thuis in Hogwarts: de Room of Requirement. Die ruimte kennen we natuurlijk uit de films en is een plek die alleen open gaat als iemand hem écht nodig heeft. Blijkbaar geldt dat dus voor jou. In de ruimte kun je bijvoorbeeld planten en toverdranken gaan maken, of dieren opvoeden zodat ze je vrienden worden. Dit lijkt allemaal tijd te kosten, al is niet precies duidelijk hoeveel tijd dan.

Beeld: Avalanche Software

Praktisch: op deze consoles kun je hem krijgen

Naast al deze toffe elementen zijn er natuurlijk nog een aantal andere belangrijke zaken om te weten. Om te beginnen: dit spel speel je helemaal alleen. Hogwarts Legacy heeft geen co-op, dus er zijn geen opties om online met of tegen anderen te spelen. En nee, je kunt het ook niet samen met je partner, vrienden of familie samen op de bank spelen (tenzij zij willen kijken hoe jij zit te gamen natuurlijk).

Een ander belangrijk ding om te weten is dat er geen microtransacties of andere in-game aankopen in het spel zitten. Je betaalt dus alleen voor de game zelf en kunt het daarna volledig spelen.

En dan natuurlijk het allerbelangrijkste om te weten: op welk console kun je Hogwarts Legacy gaan spelen? Dat is al wel bekend: Hogwarts Legacy kun je gaan spelen op de PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X en S, Nintendo Switch en de PC. Het spel verschijnt rond de feestdagen.

Beeld: Avalanche Software