Dit moet je weten over de nieuwe Hawkeye-serie

Hawkeye

De nieuwe Marvel-serie Hawkeye verschijnt morgen op Disney+. Maar waar gaat de serie eigenlijk over en wat was er ook alweer met de superheld gebeurd in de afgelopen 10+ jaar? Wij zetten het voor je op een rij.

Hawkeye kennen we tot nu toe vooral als Clint Barton: beste vriend van Natasha Romanov (Black Widow), S.H.I.E.L.D. Agent, begenadigd boogschieter en liefhebbende vader. Maar een standalone film of verhaal heeft hij tot nu toe nog niet gehad. Toch hebben we al best veel van hem gezien in de afgelopen Marvel-films.

Van Thor tot Endgame

De kans is groot dat je lang niet alle details meer weet, dus die zetten we even voor je op een rij. We zien Clint Barton voor het eerst in de allereerste Thor-film, waar Clint Barton – gespeeld door Jeremy Renner – aanwezig is als Thor zijn hamer Mjolnir probeert op te halen, maar faalt. We zien hoe Barton een pijl op Thor richt, maar hem nooit loslaat.

De eerste échte introductie van Clint Barton is natuurlijk in de film The Avengers, waar we ontdekken dat hij goede vrienden is met Natasha Romanov. In deze film wordt hij door Loki gehersenspoeld en zet hij zijn boogschietkunsten in voor slechte doeleinden. Natasha weet hem uiteindelijk te redden via ‘cognitive recalibration’: ze sloeg hem hard op zijn hoofd. Eenmaal terug naar normaal sluit Barton zich aan in het gevecht tegen Loki, waarna hij één van de originele Avengers wordt.

via GIPHY

De eerstvolgende keer dat we Hawkeye zien is in Avengers: Age of Ultron, waar hij een grotere rol krijgt. Hij weet als enige te voorkomen dat Wanda hem kan hersenspoelen en weet Wanda uiteindelijk zelfs zo ver te krijgen dat ze zich bij de Avengers aansluit in de strijd tegen Ultron. Ook neemt Clint ons mee naar zijn huis, waar we zijn kinderen en zijn zwangere vrouw Laura ontmoeten.

Clint speelt ook een rol in Captain America: Civil War, ook al had hij zijn vrouw eigenlijk beloofd te stoppen met het werk. Hij helpt Captain America om Wanda te redden en mengt zich in het gevecht, waarna hij – net als de meeste Avengers aan de kant van Captain America – gearresteerd wordt en opgesloten wordt in de Raft. Captain America bevrijdt hen uiteindelijk wel, maar Hawkeye besluit zich niet aan te sluiten bij de ‘Secret Avengers’ van Cap. In plaats daarvan blijft hij onder huisarrest bij zijn familie.

Het gevolg is dat we Hawkeye nauwelijks in Avengers: Infinity War zien. Hij vecht niet mee tegen Thanos en heeft dus geen flauw idee wat er allemaal gaande is. Maar de ‘Snap’ vindt wel plaats, waardoor de helft van de populatie verdwijnt, inclusief Clints familie. In Avengers: Endgame zien we welke gevolgen dit heeft. Clint noemt zichzelf nu Ronin en zit achter criminele groepen aan die de Snap wel overleefd hebben.

Gelukkig weet Natasha hem zo ver te krijgen dat Clint meewerkt aan het plan van de Avengers om de Infinity Stones uit het verleden op te halen en iedereen terug te krijgen. Natasha en Clint halen de Soul Stone op van de planeet Morag, maar daarbij moet één van hen zich opofferen. En we weten allemaal dat het niet Clint is die onderaan de berg eindigt. Gelukkig was haar offer niet voor niets: ze weten alle stenen te verzamelen, iedereen – inclusief Clints familie – terug te brengen én uiteindelijk Thanos te verslaan.

En nu?

De grote vraag is natuurlijk wat we dan precies in de serie Hawkeye gaan zien. Marvel-baas Kevin Feige vertelde eerder al dat de serie na Avengers: Endgame plaatsvindt. Natasha is dus al dood – net als Iron Man en Captain America – en Clints familie is terug.

De trailer van de serie geeft ons nog wat meer informatie. Clints verleden tijdens de Snap zorgt nu voor problemen: hij heeft behoorlijk wat vijanden gemaakt. Terwijl hij daarmee probeert te dealen, ontmoet hij Kate Bishop, die door sommigen ‘de beste boogschieter ter wereld’ genoemd wordt, vertelt ze. De twee gaan samenwerken en we zien in de trailer al dat Hawkeye haar een paar van zijn eigen pijlen laat gebruiken.

Time weet te melden dat de Hawkeye-serie inspiratie haalt uit de gelijknamige stripboekenserie, wat ons nog meer inzicht geeft in het plot. De stripboekenserie volgt Clint Barton als hij niet met de Avengers vecht en in Brooklyn woont. Hij vecht veel en realiseert zich dat hij ouder wordt en een opvolger moet vinden. Die opvolger wordt Kate Bishop, die de naam Hawkeye al had overgenomen nadat de Avengers uit elkaar vielen. Logischerwijs is de Marvelserie op Disney+ iets anders, aangezien Clint niet in Brooklyn woont. Maar mogelijk is een deel wel vergelijkbaar.

Daarnaast valt op dat we Yelena in deze serie gaan zien. Yelena werd in de film Black Widow onthuld als het (geadopteerde) zusje van Natasha Romanov, en is net als Natasha getraind als Russisch spion. Volgens IMdB speelt Florence Pugh, die Yelena speelt, mee in vier afleveringen van de serie, wat erop hint dat ze best een grote rol krijgt. Geheel verrassend is dat niet: in de aftercredits van Black Widow vertelt Valentina Allegra de Fontaine aan Yelena dat Clint de reden is dat Natasha dood is. Mogelijk komt Yelena dus wraak nemen.

Young Avengers?

Mogelijk is de serie ook een volgende stap in het opzetten van de Young Avengers. Kate Bishop leidt in de stripboeken dit team en we hebben al diverse leden langs zien komen in andere onderdelen van Marvel’s Phase 4. In WandaVision ontmoeten we Wanda’s tweeling Tommy en Billy, die in de stripboeken onder de namen Speed en Wiccan onderdeel uitmaken van de Young Avengers. In de serie zijn ze verdwenen, maar we zagen al dat Wanda alles probeert te doen om haar familie terug te halen.

In Falcon and the Winter Soldier ontmoeten we Eli Bradley, de kleinzoon van Isaiah. Isaiah was ook een supersoldaat en Eli wordt uiteindelijk zelf een superheld, onder de naam Patriot. En ja, ook Yelena is onderdeel van de Young Avengers, en zij zit dus zowel in Black Widow als in Hawkeye. Tot slot hebben we Kid Loki gezien in Loki, waar hij één van de Variants is.

Er zijn overigens meer leden van het Young Avengers-team, maar die hebben we nog niet allemaal (goed) gezien. Eén van hen is Cassie Lang, de dochter van Ant-Man. Zij is inmiddels volwassen en in Young Avengers vecht ze mee onder de naam Stature. Verder bestaat het team uit Ms. America – die volgens Time haar debuut in Doctor Strange and the Multiverse of Madness krijgt – Miss Marvell, die haar eigen Disney+-serie krijgt, en Riri Williams. Williams wordt de opvolger van Iron Man en krijgt een eigen serie genaamd Iron Heart.

Zes afleveringen

Maar voor we aan de Young Avengers kunnen beginnen, ontmoeten we dus eerst Kate Bishop in de serie Hawkeye. De serie gaat 24 november van start op Disney+, waarna er elke week een nieuwe aflevering verschijnt. In totaal verschijnen er zes afleveringen, de laatste op 22 december. Daarmee is Hawkeye, zoals Clint Barton het in de trailer al zegt: “Home in time for Christmas.”

Beeld: Disney+/Marvel