Numrush

Dit neurale netwerk probeert Amsterdam te beschrijven, en dat lukt soms

Programmeur en kunstenaar Kyle McDonald heeft een neuraal computernetwerk losgelaten op Amsterdam. Gewapend met een laptop en een webcam verkende hij de stad terwijl de computer probeerde uit te drukken wat hij zag.

Een neuraal netwerk is in tegenstelling tot kunstmatige intelligentie niet volledig zelfdenkend maar kan wel zelfstandig verbanden leggen. In dit geval legt het programmaprogramma verbanden tussen de verschillende voorwerpen die het kan waarnemen op de video.

De video waar Kyle McDonald met zijn computer door Amsterdam loopt

Het resultaat van het neurale netwerk is erg wisselt en vaak maakt het fouten die voor mensen nauwelijks te begrijpen zijn. Voor dit experiment heeft Kyle McDonald gebruik gemaakt van software ontwikkeld door wetenschappers van Google en Stanford. Het zogenaamde NeuralTalk is open source en wetenschappers zijn momenteel nog bezig om verbeteringen door te voeren.

Het is fascinerend om te zien hoe NeuralTalk zelfstandig verbanden legt tussen verschillende voorwerpen en er soms grandioos naast zit. Zo zijn verschillende soorten vis in de ogen van het neurale netwerk soorten donuts en wordt een broodje kibbeling gezien als een lekkere hot dog.

Momenteel zijn veel verschillende technologiebedrijven bezig met de ontwikkeling van slimmere neurale netwerken voor onder andere herkenning van foto’s. Zo probeert Google te voorspellen op basis van een neuraal netwerk wat je wilt antwoorden op bepaalde mailtjes in Gmail en probeert SwiftKey te voorspellen wat je gaat typen.