Dit weerstation op een fiets verzamelt lokale klimaatdata

Een thermometer, luchtvochtigheidsmeter en een GPS-apparaat op een aluminiumtoren van 2 meter, op een fiets. Een assistent professor van de University at Buffalo (New York) wil met deze constructie op lokaal niveau data gaan verzamelen over weersomstandigheden.

In 2012 reed de man, Nicholas Rajkovich, al twaalf rondjes met zijn fiets rond om op experimentele wijze onderzoek te doen. Hoewel de plannen nog niet concreet zijn, wil hij deze zomer opnieuw rond gaan fietsen in Buffalo of Cleveland. Het station is 22,5 kilo zwaar en daarmee volgens hem ook een ‘leuke manier om te sporten’.

Nicholas Rajkovich ontwierp en bouwde zijn weerstation op wielen om klimaatgegevens op lokaal niveau te verzamelen, zoals lucht- en oppervlaktetemperatuur en zonnestralen. In stedelijke gebieden kunnen hotspots van hitte ontstaan, waar het door menselijke activiteit heter is dan omliggende gebieden. Door bijvoorbeeld smogvorming kunnen deze hotspots een gevaar vormen voor de gezondheid. Volgens hem kan de data bijdragen om op buurtniveau betere weersvoorspellingen te doen.

Hiermee kan hij er bijvoorbeeld achter komen welke invloed de schaduw van bomen heeft op de verschillen tussen grond- en luchttemperatuur in verschillende wijken. Daardoor kunnen ontwerpers en beleidsmakers hun plannen volgens hem beter ontwerpen. De stad Cleveland gebruikt de data die hij verzamelt bijvoorbeeld al om gerichter bomen te planten, schrijft de universiteit.

Naast de meetinstrumenten is op de fiets ook een camera, een radiometer en een infraroodmeter geïnstalleerd. Samen lezen de apparaten elke seconde hun omgeving af. De data werden verzameld op een harde schijf die ook op de fiets aanwezig was.