Dit zijn de 50 meest innovatieve bedrijven van 2015

Apple, Google en Tesla voeren de lijst aan met daarop de 50 meest innovatieve bedrijven van 2015. Voor velen zullen de eerste en tweede plek van Apple en Google geen verrassing zijn, de reuzensprong van Tesla van de 41ste naar de 3e positie is echter wel bijzonder te noemen.

Sinds 2005 zet de Boston Consulting Group (BCG) jaarlijks de meest innovatieve bedrijven ter wereld op een rij. Voor deze lijst interviewt het team van onderzoekers zo’n 1500 managers op topniveau wereldwijd. Om tot hun resultaten te komen vergelijkt het bureau de resultaten van de afgelopen drie jaar en probeert het aan de hand van de interviews een beeld te krijgen van de innovatiekracht binnen de organisaties.

Voor de elfde keer op rij voert Apple de lijst aan. Het grootste tech-merk ter wereld staat al sinds de start van de lijst op die nummer één positie. Concurrent Google vindt zichzelf voor de tweede achtereenvolgende keer terug op de tweede plaats. Tesla maakt dit jaar enorme stappen volgens BCG en vindt zichzelf terug op de 3e plek, een winst van 38 posities ten opzichte van vorig jaar.

top 50 innovatieve bedrijven 2015

Big Data en tech

Uit het onderzoek van BCG blijkt verder dat de helft van alle ondervraagde managers verwacht dat technologische platforms de meeste impact op hun branche zullen hebben in de komende drie tot vijf jaar. Volgens BCG kan technologische innovatie zich op verschillende manieren manifesteren, van real-time analyse tot het inzetten van robots voor bepaalde werkzaamheden. In hun rapport noemt het onderzoeksbureau GE als voorbeeld, zij begonnen vorig jaar met het inzetten van 3D printers om bepaalde onderdelen sneller en goedkoper te kunnen produceren.

Ook ‘Big Data’ scoort hoog als aanjager van verandering in de komende jaren, volgens de deelnemers aan het onderzoek. Zo’n 33% van de ondervraagden geeft aan dat de opkomst van data net zo’n grote impact zal hebben als technologie. Het hele rapport is hier (gratis) te downloaden.

BCG Top 50 big data en tech