Dit zijn de jonge winnaars van de Bright Ideas Challenge

“Kinderen zijn de uitvinders van de toekomst.” Zo opent Marjan van Loon, President-Directeur van Shell Nederland, vandaag het Generation Discover Festival in Den Haag. Dit vijfdaagse festival staat in het teken van de Einsteins van de toekomst en wordt door Shell en partners georganiseerd. Onderdeel van het festival is de Bright Ideas Challenge. Een jaar lang kregen leerlingen uit groep 7 de taak innovatieve oplossingen te bedenken voor een duurzame toekomst. “Met dit initiatief proberen wij duidelijk te maken hoe leuk het is om met techniek aan de slag te gaan”, aldus Van Loon.

De Bright Ideas Challenge startte vorig jaar na het eerste Generation Discover festival. Van de 800 aanmeldingen bleven uiteindelijk 15 deelnemende klassen over. Zij kregen de taak oplossingen te bedenken voor problemen binnen drie categorieën: water, voedsel en energie. Vandaag maakten de juryleden de winnaars per categorie bekend én er werd een publieksprijs uitgedeeld.

Voedsel

De bedenker van het duurzame biefstuk, Atze Jan van der Goot, reikt de prijs voor de categorie voedsel uit: “Een goed idee is een creatief, onverwacht maar ook vooral uitvoerbaar idee.” Het team dat aan alle drie van de factoren voldoet is het team achter Farmcube van de OBS Montessorischool. Nederland heeft veel zee en weinig land, tijd om daar wat mee te doen! De winnaars bedachten een platform op palen voor in de zee. Het platform bestaat uit drie lagen waar eten op verbouwd wordt. Zij halen vervolgens water uit de omliggende zee, welke gereinigd wordt in speciale buizen. Zo krijgt het eten zelfs op een duurzame manier water.

Water

“Nederland wordt omringd door water en daar maakt dit team goed gebruik van”, vertelt jurylid Barbara Gemen van het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs. Zij benoemt het team Earthsavers van de Kameleon-Eureka school tot winnaar van de categorie water én tot beste team. Het team bedacht de Waterwalker: een systeem in een rugzak dat water uit de lucht haalt en zuivert. De waterdamp condenseert door een koelplaat, waarna vloeibaar water overblijft. Dit water druppelt via een kraan eruit.

Energie (en publieksprijs)

Ben Feringa, winnaar van de Nobelprijs voor scheikunde in 2016, deelt de prijs voor de categorie energie uit. De winnaar is het Flying Dutch Man team van de Liduina Basisschool. Zij bedachten een duurzame manier waarop energie opgewekt kan worden. Via draaiende propellers in de afvoer van een badkuip of douche wekken zij energie op. In de stroming van het water zit energie welke door de propeller wordt opgevangen.

Na de bekendmaking van de drie categorie winnaars, wordt ook de publieksprijs bekend gemaakt. Mensen konden online op de overgebleven 15 deelnemers stemmen. Vol trots maakt Feringa bekend dat het Flying Dutch Man team ook deze prijs in ontvangst mag nemen. Een bijzonder groot succes voor de kleine uitvinders.

De winnaars van afgelopen jaar zijn bekend en daarmee zijn de aanmeldingen voor de nieuwe Bright Ideas Challenge van 2017/2018 geopend. Geef jij toevallig les en heeft jouw klas een idee? Meld je dan hier aan en wie weet staat jouw klas volgend jaar op het podium.