Dit zijn de tien belangrijkste Internet of Things-technologieën volgens Gartner

Onderzoeksbureau Gartner heeft de tien belangrijkste technologieën omtrent het Internet of Things voor 2017 en 2018 op een rijtje gezet. Volgens het onderzoeksbureau zorgen Internet of Things-technologieën ervoor dat hele businessmodellen op de kop worden gezet. Hierdoor ontstaan hele nieuwe businessmodellen waarbij data, analytics en intelligente grenzen voorop staan.

1. Beveiliging

Gartner voorspelt dat de ontwikkeling en het gebruik van hardware en software ervoor gaat zorgen dat de ‘beveiliging’ een van de belangrijkste onderwerpen omtrent het Internet of Things wordt. Bedrijven moet volgens Gartner dan ook vandaag al beginnen met het investeren in beveiligingsmogelijkheden en -technologieën.

2. Analytics

Het Internet of Things vraagt om geheel nieuwe algoritmen, architecturen en datastructuren volgens Gartner. Daarnaast moet er gekeken worden naar technologieën die zorgen voor een nieuwe benadering van het machine learning wanneer organisaties alles uit hun data willen halen.

3. Apparaat-management

Volgens het onderzoeksbureau liggen er vele uitdagingen op het gebied waarin technologieën context, locatie en toestanden worden gecombineerd met het plaatsen van data en kennis in een bepaald gebied. Aankomende jaren zullen grenzen van het traditionele data-management veranderen en worden technologieën voor het ontwerpen van nieuwe structuren belangrijk.

4. Short Range Device-netwerken

Gartner ziet de Short Range Device-netwerken de markt van draadloze Internet of Things-connectie gaan domineren. Short Range Device-netwerken worden ook wel Low Power Devices-netwerken genoemd en gaan over communicatie tussen apparaten op een korte afstand.

5. WAN-verbindingen

De traditionele WAN-verbindingen (communicatie op lange afstand) leveren volgens Gartner niet de juiste combinatie van technische specificaties voor Internet of Things-toepassingen. Volgens het onderzoeksbureau moet er gefocust worden op lage bandbreedte, een goede levensduur, hardware, operationele kosten en een hoge verbindingsdichtheid.

6. Microcontrollers

In het rapport is te lezen hoe 8bits-microcontrollers, microprocessors die gebruikt worden om elektronische apparaten aan te sturen, in 2019 voor Internet of Things-toepassingen domineren. Dit wordt volgens het onderzoeksbureau later overgenomen door de 32bits-microcontrollers. Opmerkelijk is dat de 16bits-microcontrollers niet genoemd worden als belangrijk in de komende jaren.

7. Besturingssystemen

Kleine besturingssystemen zullen de aankomende jaren steeds belangrijk worden volgens het onderzoeksbureau. Grote besturingssystemen als Windows en iOS zijn volgens Gartner veel te complex voor het Internet of Things-toepassingen.

8. Event Stream Processing

Gartner voorspelt dat sommige Internet of Things-toepassingen extreem hoge datasnelheden zullen creëren die realtime geanalyseerd moeten worden. Hiervoor zullen systemen moeten worden ontwikkeld die dit aan kunnen.

9. IoT-Platformen

Platformen die IoT-apparaten met elkaar verbinden worden de komende jaren steeds belangrijk. Volgens Gartner zijn deze platformen op te delen in drie kern categorieën: low-level apparaatcontrole (communicatie, beveiliging en dergelijke), data-acquisitie (transformatie en beheer) en applicatie-ontwikkeling.

10. IoT Standards and Ecosystems

Als laatste punt noemt Gartner IoT-standaarden en ecosystemen. Hoewel dit niet perse technologieën zijn, zijn standaarden en ecosystemen wel essentieel omdat apparaten met elkaar moeten kunnen communiceren. Veel van deze standaarden en ecosystemen hangen zullen afhangen van de samenwerking tussen verschillende apparaten en organisaties.

Al eerder schreven we over de tien belangrijkste technologische trends volgens Gartner waar het Internet of Things er één van was. Lees het gehele artikel over de tien belangrijkst technologieën omtrent het Internet of Things volgens Gartner hier.