Nieuw op Twitter: Verberg een conversatie van je tijdlijn

Als je veel tijd op Twitter doorbrengt dan zul je er misschien al over gehoord hebben; de nieuwe ‘mute’-functie van Twitter. Door een gebruiker op stil te zetten, verwijder je zijn of haar tweets en retweets van je tijdlijn, reacties en mentions zullen echter nog steeds bij je notificaties verschijnen.

Vorig jaar probeerde Twitter het blokkeren van een andere gebruiker al aan te passen. Toentertijd konden geblokkeerde gebruikers jouw account nog steeds volgen en je tweets nog steeds zien maar de interacties met jouw account zouden dan niet in je tijdlijn verschijnen. Deze veranderingen werden echter binnen een paar uur al weer teniet gedaan toen gebruikers aangaven zich er juist mínder veilig door te voelen.

Vorig jaar verdedigde Twitter de nieuwe functie door aan te geven dat geblokkeerde gebruikers hoe dan ook tweets van publieke accounts zouden kunnen zien door simpelweg naar de profielpagina van een gebruiker te gaan. De nieuwe functie zou destijds veiliger zijn omdat geblokkeerde gebruikers niet langer een foutmelding zouden krijgen wanneer ze iemand probeerden te volgen die hen al geblokkeerd had. Met lancering van de huidige ‘mute’-knop probeert Twitter voornamelijk overlast of ruis aan te pakken.

twitter-mute-button

Zo kun je met de nieuwe functie een account (tijdelijk) stilzetten. Als je bijvoorbeeld een serie volgt en niet overspoelt wilt worden met spoilers dan is het best handig om notoire spoiler-verspreiders even op ‘mute’ te zetten. Het probleem is echter dat je makkelijk kan vergeten om deze mensen weer op actief te zetten waardoor je nooit meer tweets van hen ziet verschijnen. Het zou wat dat betreft handiger zijn als je specifieke woorden en hashtags binnen bepaalde tijdspannes zou kunnen stilzetten.

In tegenstelling tot blokkeren merkt een gebruiker niet dat je hem of haar op stil hebt gezet. Het is bijvoorbeeld nog steeds mogelijk om persoonlijke berichten naar elkaar te sturen. De vraag is echter waarom je niet gewoon stopt met iemand volgen wanneer je op de lange termijn niet meer zijn of haar tweets zou willen zien. Hoewel de ‘mute’-functie je meer controle geeft over wat je wel en niet te zien krijgt, zal het niet veel oplossen aan drukke tijdlijnen. Het zou pas écht handig zijn als je de content in je tijdlijn makkelijk zou kunnen filteren.