DIY diagnoses maken van iedereen een dokter

Er is ontzettend veel medische informatie beschikbaar op internet maar het blijft lastig om jezelf te diagnosticeren zonder dat je een medische achtergrond hebt. Bezoekjes aan de dokter zijn echter ook onhandig omdat je vrij moet nemen van je werk en vervolgens vijf minuten bij de dokter zit om vaak bevestigd te krijgen wat je al weet. Het is dus geen wonder dat mensen op zoek gaan naar betrouwbare methodes om dit zelf te doen.

Een groeiend aantal technologieën helpen consumenten met het analyseren van hun eigen klachten. Hiervoor worden sensors, data-analyses en user-interfaces gecombineerd om zo te kunnen bepalen of een bezoek aan de dokter wel nodig is. Deze trend wordt ook wel DIY diagnose genoemd, in het meest recente Future of Health rapport van PSFK Labs, en zijn de simpele technologieën die patiënten helpen te ontdekken waar hun klachten vandaan komen.

Volgens de Consumer Attitudes Toward Health Care Technology enquête gebruikt 25 procent van de respondenten websites of een DIY technologie net zo vaak als dat ze hun dokter bezoeken en nog een keer 25 procent zegt dat ze websites en technologieën zelfs gebruiken in plaats van een bezoek aan de dokter. Jared Heyman van CrowdMed stelt zich de toekomst dan ook als volgt voor:

In the next 5 to 10 years, patients will say, “Do I want to just see a doctor about this, or do I want to get online and try to self‑diagnose the condition, or do I want to tap into the wisdom of crowds?

De vraag is echter hoe betrouwbaar dit soort technologieën echt zijn. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat mensen besluiten helemaal niet meer naar de dokter te gaan. Bij de meeste medische apps staat er dan ook voor niets als disclaimer dat de app niet moet worden gebruikt als medisch gereedschap.