DJI waarschuwt Amerikaanse dronebestuurders voor bosbranden

DJI blijft maar werken aan het verbeteren van de veiligheid door zijn drones te updaten. Begin dit jaar zorgde de fabrikant er voor dat drones niet meer kunnen opstijgen in verboden gebieden. Onlangs werd die functionaliteit uitgebreid voor gebieden die tijdelijk verboden terrein zijn. Daarmee kun je denken aan evenementen, maar bijvoorbeeld ook bosbranden.

Als je met je drone probeert om vette beelden te schieten van een bosbrand, kun je het werk van de brandweer heel erg hinderen. Niet de bedoeling dus. Maar om te zorgen dat je niet rond kan vliegen bij een bosbrand, moet DJI wel weten waar er brand is. In de VS is dat nu geregeld. De dienst AirMap, die navigatie-informatie voor drones levert, krijgt voortaan realtime informatie van de overheid over bosbranden.

In Nederland hebben we daar natuurlijk niets aan, maar hier is het probleem van bosbranden ook minimaal. In de VS zijn er tijdens het bosbrandseizoen elke dag 300 nieuwe branden.

Uiteindelijk zou het natuurlijk handig zijn als er wereldwijd wordt gewerkt aan één database waar alle tijdelijk verboden locaties in worden opgeslagen en die dronefabrikanten kunnen uitlezen. Zowel voor bosbranden als evenementen. De kans is groot dat dat de volgende stap is, al verschillen de regels per land.