DJI voorkomt met GEO dat drones opstijgen op verboden locaties

Drones komen soms terecht op plekken waar ze eigenlijk niet thuis horen. Denk aan vliegvelden, overheidsgebouwen of kerncentrales. Dronemaker DJI denkt de oplossing te hebben.

DJI komt namelijk met Geospatial Environment Online, kortweg GEO. Dit systeem zorgt er op basis van GPS-informatie voor dat je in principe niet op kunt stijgen in gebieden waar dat verboden is. Het bedrijf maakt een uitzondering voor je als je een account aan maakt en je credit card-gegevens invult. In dat geval geef je aan dat je zelf de verantwoordelijkheid neemt en kan DJI eventuele boetes op jou verhalen.

Je kunt je afvragen in hoeverre de software-update van DJI drones echt veiliger zal maken. Het is immers behoorlijk eenvoudig om zelf een drone te bouwen als je verkeerde bedoelingen hebt en dan kan ook DJI je niet tegenhouden. Het bedrijf lijkt dan ook vooral zijn eigen positie veilig te willen stellen, want dankzij GEO staan zij weer aan de goede kant van de wet.

DJI stelt de beta-versie van GEO nu al beschikbaar. Android-gebruikers kunnen de app downloaden via deze link. Heb je een iPhone, dan kun je je aanmelden door een mailtje te sturen naar [email protected] Vervolgens moet je ook de software van je drone updaten. Wacht je liever af op de afgewerkte versie, dan zul je nog heel even geduld moeten hebben, al zal de uitrol van GEO vermoedelijk niet lang op zich laten wachten.