DNA-tests van 23andMe maken comeback

Twee jaar geleden verdwenen de doe-het-zelftests van 23andMe van de markt. De Amerikaanse FDA weigerde de juiste certificaten te leveren voor de DNA-test, waardoor ze wettelijk niet verkocht mochten worden. Nu is er eindelijk schot in de zaak: de FDA heeft een specifieke versie van de 23andMe-test goedgekeurd, die vanaf nu verkocht wordt.

De nieuwe DNA-test van 23andMe moest wel ietwat worden beperkt om goedgekeurd te worden door de FDA. Waar de eerdere versie gebruikers testte op 200 ziektes, condities en gezondheidsproblemen, wordt er nu gekeken naar 36 genetische variabelen die op ziektes kunnen wijzen. 23andMe brengt de data genuanceerder en transparanter in beeld, om zo te voldoen aan de medische voorschriften in de Verenigde Staten.

23andMe wil een aantal ziektes aan de kaak stellen met het onderzoek. Zo wordt er uitgebreid gekeken naar taaislijmziekte, sikkelcelanemie en het syndroom van Bloom.

Het idee achter de 23andMe-test is wel hetzelfde gebleven: je krijgt een pakketje in de brievenbus, waarmee je vervolgens jouw DNA kunt verzamelen. Je doet je DNA-verzameling vervolgens op de post, waarna het bedrijf uitgebreide DNA-tests uitvoert. De uitslag hiervan krijg je op een later moment in de brievenbus. Het postorderonderzoek wordt voor 99 dollar verkocht.