Doei traditionele TV: Nederlanders kijken steeds meer naar Netflix en Videoland

Netflix

Steeds meer Nederlandse huishoudens hebben geen traditionele tv-aansluiting meer. Volgens onderzoek van Telecompaper over het eerste kwartaal van dit jaar gaat dat aantal richting de 5 procent, wat een stijging van 50 procent is ten opzichte van 2 jaar geleden. In plaats daarvan kijken we steeds meer naar streamingdiensten als Videoland en Netflix.

Vooral huishoudens tussen de 20 en 30 jaar hebben geen tv-abonnement meer. De laatste kwartalen is er echter ook een stijging onder huishoudens tussen de 30 en 50 jaar te zien. Heb je geen tv-abonnement, dan vervang je dit waarschijnlijk ook niet met online alternatieven voor het kijken van Live TV. Zo groeit NLZiet nog niet voorbij de 100.000 abonnees.

Netflix en Videoland

De huishoudens zonder tv-abonnement kijken liever naar streamingdiensten. Maar ook huishoudens met een abonnement kijken daar graag naar. Zo heeft 35 procent van de Nederlandse huishoudens toegang tot Netflix. In de groep van mensen tussen de 20 en 30 jaar is dit zelfs 65 procent. 6 procent van de huishoudens heeft inmiddels toegang tot Videoland. Via daar kun je (exclusieve) content van RTL bekijken.

Doordat meer mensen een abonnement hebben op dit soort diensten, stijgt ook het aantal kijkminuten. De gemiddelde Nederland kijkt 28 minuten per dag naar films en series via streamingdiensten. Ben je tussen de 12 en 40 jaar, dan kijk je er waarschijnlijk meer naar. Gemiddeld is dat namelijk 47 minuten per dag. Mensen ouder dan 65 jaar kijken gemiddeld 10 minuten per dag.

De televisie blijft echter wel het populairste scherm, ook voor streamingdiensten. Zo kijkt 80 procent films en series via deze diensten via de televisie in de woonkamer. De laptop, smartphone en tablet wordt door 30 tot 34 procent van de gebruikers genoemd als apparaat om films en series op te kijken.

FOX Sports

De sportzenders FOX Sports en Ziggo Sport Totaal groeien wel in bereik. Zo heeft 12 procent van de Nederlanders toegang tot FOX Sports Eredivisie, nog eens 5 procent heeft Ziggo Sport Totaal. Ziggo Sport Totaal is de afgelopen kwartalen bovendien gegroeid.