Dokters en data: een constante strijd

Dokters en data: het lijkt een mooie combinatie. Want hoe meer gegevens, hoe beter een dokter de patiënt kan behandelen. Toch blijken dokters en data niet altijd een perfecte combinatie te zijn. Data over hoe de individuele dokters beoordeeld worden door zijn of haar patiënten, of over hoeveel een dokter verdiend, blijkt door de artsen minder gewaardeerde data te zijn.

In deze tijd waarin werkelijk alles en iedereen gereviewd kan worden op internet, is het logisch dat het ook mogelijk is om artsen te beoordelen. In Nederland is het mogelijk om je arts, fysiotherapeut of zorginstelling te beoordelen via Zorgkaart Nederland. Als patiënt is het dan mogelijk om een weloverwogen keuze te maken om zo de beste zorg te krijgen. Artsen kunnen op een dergelijk platform feedback krijgen en zo hun zorg verbeteren.

Dit lijkt een win-win situatie voor beide partijen. Toch is het begrijpelijk dat dokters bezwaar hebben tegen deze publiekelijke patiëntwaarderingen. De vraag is namelijk hoe goed patienten, zonder medische kennis, in staat zijn om in te schatten hoe bekwaam een medisch professional is zijn werk. Ook is het mogelijk om als zorgprofessional zelf beoordelingen te geven en bijvoorbeeld bekenden in een goed daglicht te zetten. De data die online staat kunnen dan ook een vertekend beeld geven. Ook zijn de gegevens subjectief; iedereen kan invullen wat hij of zij wil. De gegeven waarderingen zijn dan ook geen goede representatie van de kunde van de zorgverlener. Pas als een zorgverlener zelf bezwaar indient tegen een recensie op Zorgkaart Nederland, wordt er een onderzoek ingesteld naar de correctheid van de recensie.

Data over hoeveel een arts verdient aan een bepaalde procedure is een ander verhaal. Vooral in de Verenigde Staten is dit een een groot probleem. Omdat veel mensen geen zorgverzekering hebben, worden procedures van ouderen en gehandicapten betaald door de overheid. Inzicht in hoeveel iedere procedure kost, is er niet. De vraag om deze data groeit. Artsen vrezen echter voor hun privacy als deze data openbaar gemaakt wordt. Ook zijn Amerikaanse artsen van mening dat zonder de benodigde kennis over de procedures, informatie over kosten waardeloos is. 

Dokters en data is een concept met meerdere kanten. Data kan de gezondheidszorg verbeteren, maar zorgt er ook voor dat individuele dokters aangevallen kunnen worden. De huiverigheid van dokters ten opzichte van data is niet verrassend. Deze strijd tussen de positieve aspecten van data en de negatieve elementen zal dan ook nog wel even voortduren.