Numrush

Dokters redden kinderleven met Google Cardboard

Virtual reality kan kennelijk levens redden. Dokters gebruikten Google Cardboard en een smartphone voor een openhartoperatie, om zo rond te kijken in de borstkas van een vier maanden oude baby. Dat maakte het makkelijker om te zien waar ze eigenlijk moesten opereren.

De doktoren hadden al MRI-scans gemaakt van het hart, maar deze 2D-afbeeldingen konden niet goed laten zien waar ze precies mee aan de slag moesten gaan. De scans werden daarom overgezet naar een stereoscopisch 3D-beeld voor een smartphone met Google Cardboard. Door de bril op te zetten, was het ineens mogelijk om de scans goed te analyseren. Dokter Redmon Burke vertelt het volgende aan UploadVR:

Dokter Juan-Carlos Muniz van ons MRI-programma kwam twee weken voor de operatie naar me toe en gaf me een stuk karton met daarin een smartphone. Ik keek erin en kon door mijn hoofd te kantelen het hart van de patiënt zien. Ik kon het hart draaien. Ik kon hem manipuleren. Het was alsof ik al in de operatiekamer stond.

Dat bleek van essentieel belang bij de operatie van de vier maanden oude baby. Omdat het hart zo klein is, dachten dokters namelijk dat de operatie onmogelijk zou zijn. Het was ontzettend lastig om een operatieplan op zo’n klein oppervlak te maken. Met de Cardboard-beelden lukte dat alsnog, waardoor Burke wist waar de incisie gemaakt moest worden.

Door de succesvolle operatie wist de baby te overleven. Dat terwijl origineel werd gedacht dat het kind de kerst niet zou halen.