Dolby brengt Atmos surround sound technologie naar wereld van VR

Dolby, het bekende bedrijf op het gebied van audio, is een samenwerking aangegaan met Jaunt. Via de samenwerking zal Dolby haar ‘beroemde’ Atmos surround sound technologie naar de wereld van virtual reality brengen, zo meldt The Verge.

Jaunt, filmmaker op het gebied virtual reality, hoopt hiermee de beleving van haar films nog beter over te kunnen brengen. Het bedrijf heeft inmiddels diverse virtual reality films gemaakt, maar het geluid was een zorgenkindje voor Jaunt. Tot nog toe zette het bedrijf een speciale microfoon in om het geluid zelf op te nemen, maar was het niet in staat om special effects toe te voegen aan het geluid.

De CEO van Jaunt, Jens Christensen, noemt audio van vitaal belang binnen de ervaring van virtual reality:

We hebben ons gerealiseerd dat audio een zeer belangrijke rol speelt binnen de beleving en ervaring van virtual reality. Sterker nog, ik denk dat zelfs 50% van de beleving tot stand komt via geluidseffecten.

Aangezien het bedrijf niet zelf in staat is om geluidseffecten toe te voegen aan haar films, heeft het besloten om een samenwerking aan te gaan met Dolby. Met Dolby’s Atmos surround sound technologie zijn de bedrijven in staat audiofragmenten op elke gewenste plek toe te voegen in een virtual reality film.

Dit houdt niet alleen in dat de audio op een bepaald moment wordt afgespeeld, maar ook dat de makers de audio kunnen toevoegen op basis van bewegingen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een bepaald geluidseffect wordt afgespeeld als een gebruiker omhoog kijkt met de virtual reality headset en het geluid vervolgens vanaf die plaats binnenkrijgt via de headset. Op deze manier verwachten de bedrijven de beleving van virtual reality nog ‘echter’ te maken.

De technologie zal in eerste instantie geïntegreerd worden in drie bestaande apps van Jaunt voor de Google Cardboard. Het is nog onbekend wanneer we de eerste nieuwe film mogen verwachten met het ‘indrukwekkend’ geluid.