Domino’s test pizzabezorging met drones

In Nieuw-Zeeland worden je pizza’s van Domino’s binnenkort misschien wel per drone bezorgd. Vandaag heeft de pizzaketen een demonstratie gehouden voor de lokale minister van Transport, Simon Bridges en Civil Avation Authority (CAA) in Auckland, Nieuw-Zeeland. De doelstelling is om aan het einde van dit jaar het eerste bedrijf met een commercieel dronebezorgservice te zijn.

De motivatie achter de droneservice is eenvoudig, vertelt CEO Don Meij tegen persbureau Reuters: “We hebben altijd gezegd dat het niet logisch is om een machine van 2 ton een bezorging van 2 kilogram te leveren.” Bovendien is het aantal leveringen flink gegroeid. “We zijn daarom voortdurend op zoek naar innovatieve en futuristische manieren om onze klanten te bedienen en de levertijd te verkorten.”

De bezorgservice is in samenwerking met Flirtey opgezet. “Onderzoek naar verschillende leveringsmethoden leidde ons naar Flirtey. Hun succes in de drone leveringen is indrukwekkend en het is iets wat we onze klanten willen bieden!” Flirtey werkte eerder al samen met 7-eleven bij de eerste commerciële bezorging.

Andere landen

Voor Nieuw-Zeeland is gekozen omdat daar de juiste regels zijn voor de bezorgservice, vertelt Simon Bridges. Maar volgens Philip Solaris, directeur van dronebedrijf X-craft Enterprises, heeft Domino’s een flinke uitdaging door de regel dat drones altijd in het zicht van de bestuurder moeten blijven. “Ik kan me oprecht niet voorstellen hoe dat idee commercieel gezien levensvatbaar is, omdat je iemand letterlijk mee moet laten lopen om de drone in het zicht te houden.”

Dit betekent echter wel dat Domino’s nog een aantal hobbels moet overkomen. Zo moeten de drones willekeurige gevaren als elektriciteitskabels, bewegende voertuigen en kinderen die in de achtertuin spelen omzeilen. Die regels worden echter wel iets aangepast: in Australië is het vanaf volgende maand legaal om met drones te bezorgen. Hierbij moeten ze echter wel dertig meter van huizen afblijven. In de Verenigde Staten is de bezorging met drones vanaf 29 augustus legaal.

Als we geluk hebben, komt de bezorgservice ook naar Nederland. De pizzaketen kijkt namelijk ook naar mogelijkheden voor proeven in Australië, België, Frankrijk, Japan, Duitsland en Nederland. Volgens Domino’s zelf worden deze testen in Nederland en België vanaf 2017 uitgevoerd.