Downloadbare bodemsensor helpt boeren in arme landen slimmer te werken

Meer groene vingers deze week, want schreven we gisteren nog over de uiterst betaalbare Soil IQ, is er vandaag al weer een nóg goedkopere oplossing. De SenSprout is namelijk te downloaden en vervolgens  te printen op een A4. De bodemsensor moet boeren in armere landen helpen om effectiever te werken.

In samenwerking met de Georgia Institute of Technology en MIT ontwikkelde professor Yoshihiro Kawara de SenSprout-sensor. De sensor moet boeren helpen bij het accuraat monitoren van de vochtigheid en voedingswaarde van de bodem. Op deze manier kunnen zij effectiever omgaan met spaarzame middelen als water en extra voedingsstoffen.

De pracht van de sensor, naast zijn functie, is echter het feit dat Kawahara een manier heeft gevonden om de sensor te printen met behulp van een standaard ink jet printer en een zilver-cartridge die breed verkocht wordt.

SenSprout-2

Eenmaal geprint kunnen de zilverdeeltjes in het printje middels radiogolven energie creëren om de sensor te laten draaien. Middels een kleursverandering in de print geeft de sensor feedback aan de boer.

Volgens Kawahara is de SenSprout nu al te gebruiken door boeren om slimmer om te gaan met hun voeding en vocht. Wanneer de sensor daadwerkelijk beschikbaar komt is echter nog onduidelijk.