Op de University of Washington is het onderzoekers gelukt om een techniek te ontwikkelen waarmee uiteindelijk gadgets, zoals smartphones en tablets, draadloos op te laden zijn via wifi. Opvallend genoeg werkt de techniek met bijna iedere router en hoeft een gadget enkel uitgebreid te worden met een speciale sensor die radiosignalen omzet in gelijkstroom. Onderzoekers noemen het ‘Power over WiFi” en de techniek heeft een maximaal bereik van 8,5 meter.
Belangrijk aan de resultaten is dat de onderzoekers er in geslaagd zijn om bestaande routers te transformeren in draadloze oplaadpunten door middel van een software-update. Naast de speciaal ontwikkelde sensor, is het mogelijk om de normale functionaliteit van de router werkend te houden. In andere woorden: je kunt zowel blijven internetten als je mobiel draadloos opladen.
Het is overigens niet de eerste keer dat iemand de mogelijkheden van wifisignalen gebruikt om apparaten op te laden, zo verkoopt het bedrijf Energous nu al een product wat exact dat doet. Maar het onderzoek van de universiteit van Washington is wel baanbrekend in de zin dat het een traditionele router gebruikt en de internetfunctionaliteiten in stand blijven. De manier waarop onderzoekers dit gelukt is is vrij simpel, aldus Bryce Kellogg (één van de onderzoekers):
Als we de maximale stroomsterkte zouden willen gebruiken, zou dat ervoor zorgen dat je geen internet meer zou hebben: alle stroom zou dan via één kanaal lopen. We hebben de router geoptimaliseerd zodat het voor de sensor lijkt alsof hij continu stroom krijgt zonder teveel het wifinetwerk te belasten. Dus in plaats van continu stroom te laten lopen over één kanaal, verdelen we de stroom over drie, niet overlappende, wifikanalen. Hierdoor kunnen we ongeveer evenveel stroom leveren zonder teveel de andere kanalen te belasten.
Momenteel is het grootste obstakel een regel van de Federal Communications Commission, een Amerikaans instituut dat beslissingen maakt over het gebruik van telecommunicatie. Zij hebben bepaald dat routers een maximaal aantal Watt mag gebruiken en hierdoor is de snelheid van het opladen gelimiteerd. De onderzoekers van de Universiteit van Washington zien de resultaten als een goede proof of concept, maar zien ook nog veel ruimte voor verbetering.