Draadloos opladen over een afstand van 4,5 meter met de WattUp

Draadloos opladen heeft de wereld nog niet bepaald in vuur en vlam gezet. Sinds Palm Pre draadloos opladen introduceerde tijdens CES 2009 hebben slechts een aantal bedrijven de functionaliteit toegevoegd aan hun smartphones en wearables. Debet hieraan is de noodzaak van een charging pad waardoor draadloos opladen vergelijkbaar blijft met het traditionele opladen. Energous wil dit veranderen en claimt wearables draadloos op te kunnen laden over een afstand van ruim 4,5 meter. Energous is overigens niet de eerste speler die ‘echt’ draadloos opladen introduceert. Eerder verscheen het prototype van de DCRS al.

De WattUp van Energous is een systeem dat werkt met een mix van radio frequenties (RF) en Bluetooth. Het belangrijkste onderdeel is de transmitter, die communiceert met wearables en hen lokaliseert via Bluetooth. Als er eenmaal een connectie is gemaakt tussen de WattUp en een wearable worden er RF signalen verstuurd die vervolgens via een chip in de wearable worden omgezet tot power. De transmitter kan ingebouwd worden in huishoudelijke apparaten, TV’s, speakers en stand-alone routers.

draadloos opladen energous

De WattUp technologie biedt de mogelijkheid tot een gesloten en een open netwerk. Zo kun je zelf bepalen welke devices verbonden mogen worden. Daarnaast kijkt de WattUp naar het batterijniveau van de verschillende wearables en wordt via deze data bepaald welke device de meeste power krijgt.

Energous heeft flink wat progressie geboekt met de technologie sinds 2012. Het is wachten totdat bedrijven de technologie willen integreren in wearables en Energous verwacht producten met de WattUp technologie begin 2016 op de markt te brengen.

ces-2015-banner-eventwall