Draadloos pillendoosje met app houdt bij of je wel op tijd je medicijnen hebt ingenomen

AdhereTech heeft een “smart” draadloos pillendoosje ontwikkeld – waar wij hier al eerder over schreven – dat automatisch in real-time data verstuurt naar de cloud. Als een patient een dosis mist dan wordt hij of zij automatisch gewaarschuwd via een sms-bericht of telefoongesprek en gaan lichtjes en geluidjes op het doosje knipperen.

De doosjes zijn ontwikkeld om te zorgen dat mensen niet vergeten om regelmatig hun medicijnen in te nemen; een groot probleem in Amerika. Het kost de gezondheidszorg miljoenen dollar per jaar en kan leiden tot gezondheidsproblemen bij patiënten die hun doktersorders niet volgen. Dit komt vaak door vergeetachtigheid – voornamelijk bij ouderen – maar er zijn ook patiënten die bewust doses overslaan of teveel innemen.

main_page_photo-2dd41cb350bdc7ec55efb476e4515550

Met behulp van een CDMA chip kan het doosje data verzamelen en deze vervolgens draadloos naar de cloud sturen. Bijvoorbeeld over wanneer het doosje geopend is, hoeveel pillen eruit zijn genomen en hoeveel medicijnen er nog over zijn. Patiënten worden via telefoon of sms gewaarschuwd om hun voorgeschreven dosis te nemen.

De doosjes gaan ongeveer 45 dagen mee maar kunnen weer opgeladen worden als de batterij bijna leeg is. Het idee is dat apotheken de doosjes aan patiënten meegeven, de patiënten het doosje vervolgens een maand gebruiken en dan weer verwisselen voor een opgeladen doosje als ze hun nieuwe dosis medicijnen komen ophalen.

AdhereTech nam dit jaar deel aan de SXSW Accelerator. Meer dan 500 web-based bedrijfjes meldden zich aan voor een plek in de Startup Village. AdhereTech werd verkozen tot een van de acht finalisten in de Health Technologies categorie.