Draagbare airbag moet senioren beschermen tijdens valpartijen

Auto’s zijn uitgerust met airbags omdat auto-ongelukken vaak gepaard gaan met letsel. Als senioren vallen, al lijkt het maar een onschuldige val, zorgt dit ook veelvuldig voor letsel.

Met dat idee in het achterhoofd is ActiveProtective gestart met de ontwikkeling van een draagbare airbag om senioren te beschermen tijdens valpartijen. De airbag richt zich voornamelijk op het beschermen van de heupen, aangezien deze beenderen vaak de dupe zijn tijdens een val.

De CEO van ActiveProtective, Dr. Robert Buckman, kwam op het idee toen hij nog trauma-chirurg was. Hij zag in die tijd veel senioren langskomen met heupfracturen als gevolg van valpartijen en concludeerde dat veel van deze fracturen nooit meer helemaal herstellen.

wearable-airbag-6

Het resultaat is een airbag die om de middel gedragen wordt. De airbag kun je zowel onder als boven de kleding dragen en is uitgerust met 3D bewegingssensoren die onverwachte bewegingen detecteert. Wanneer er een ‘val’ beweging gedetecteerd wordt blaast de airbag zichzelf op met behulp van koud gas. Het in Pennsylvania gevestigde bedrijf claimt dat de airbag 90% van de val opvangt.

Tijdens het functionele testen wordt er gebruik gemaakt van simulators. Het testen is inmiddels van start gegaan en de resultaten zijn veelbelovend. Het bedrijf wil begin dit jaar een test-versie uitbrengen en hoopt voor het einde van 2016 de markt op te gaan.

We zien de laatste tijd steeds meer wearables die gericht zijn op gezondheid. Onlangs nog lanceerde Quell een wearable om chronische pijn te onderdrukken.