Draaiend scherm levert spectaculaire 3D sculpturen

3D televisie is nooit echt van de grond gekomen. Hoewel de fabrikanten er wel geld in zagen en allemaal met nieuwe modellen kwamen, werd de consument en niet echt warm van. Waarschijnlijk door de rare, oncomfortabele brillen die bijgeleverd werden. Of het gebrek aan content.

Maar wat nu al je 3D beelden kunt maken met een televisiescherm, zonder die rare brillen? Dat zou toch leuk zijn. Full Turn is een project van ECAL student Benjamin Muzzin. Het is een 3D scherm dat een illusie creëert van holografische modellen, simpelweg door heel snel te draaien. Geen bril meer nodig!

De Full Turn bestaat uit twee monitoren die met de achterkant aan elkaar geplakt zijn. Op ieder scherm wordt een aantal lijnen getoond. Als de schermen gaan draaien, kan het oog de individuele lijnen niet meer onderscheiden. Het systeem manipuleert als het ware het menselijk zicht, waardoor de meest simpele lijnen worden samengevoegd tot een geheel. Dit levert adembenemende 3D sculpturen op.

Natuurlijk zullen onze televisies in de huiskamer niet rond gaan draaien. Denk alleen al aan de mogelijke gevaren, als er ook maar één schroefje los komt. Maar dit project laat wel zien hoe mooi 3D kan zijn en dat er meer opties zijn dan een bril dragen waar je hoofdpijn van krijgt. Er liggen nog kansen voor 3D!