Numrush

Drie technologieën die volgens Bill Gates meehelpen bij het redden van de wereld

Recent maakten Bill Gates en andere techleiders bekend een nieuw initiatief te zijn gestart om met behulp van technologie duurzame energie verder te ontwikkelen. Onder de naam Breakthrough Energy Coalition verenigden zich onder andere Bill Gates, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos en Jack Ma.

In het bijbehorende essay ‘Energy Innovation: Why We Need It And How To Get It‘ beschrijft Gates onder meer drie technologieën die duurzame energie mogelijk moeten gaan maken. Dat is ook waar de organisatie miljarden aan dollars in gaat investeren. Het gaat om technologieën die nog in beginfase zijn en waarschijnlijk pas over tientallen jaren gebruikt kunnen worden. Maar als ze eenmaal nuttig zijn hebben ze de potentie om de wereld te veranderen.

Zonlicht chemie: Het omzetten van zonlicht in brandstof

De manier waarop we nu zonlicht omzetten in energie is handig voor ontzettend veel toepassingen en speelt nu al een grote rol in een duurzame toekomst. Toch zijn onderzoekers bezig met een alternatieve manier om zonlicht om te zetten in energie. Bill Gates geeft duidelijk aan dat solar chemical een veel belovend concept is.

Voorbeeld van een waterstof aangedreven auto

Doormiddel van kunstmatige fotosynthese denken wetenschappers zonlicht om te zetten in brandstof. Door watermoneculen te splitten kan er uiteindelijk waterstofbrandstof gemaakt worden.

Flow-batterij: Een beter soort batterij

Het opslaan van alle duurzame energie die we op gaan wekken gaat in de toekomst een groot probleem worden. De lithium ion-batterij die men nu gebruikt om energie op te slaan zijn meestal niet geschikt om dat op massieve schaal en voor langere periodes te doen. Daarom zijn wetenschappers bezig met een nieuw soort batterij: the flow-batterij.

Voorbeeld van Flow-batterij

Zonneverf: Elk oppervlak omtoveren in een zonnepaneel

De laatste technologie die volgens Gates een grote impact gaat hebben is de ontwikkeling van de zogenaamde zonneverf. Verf die ieder oppervlak om kan toveren in een zonnepaneel. Wetenschappers zijn er in geslaagd om met een kleine laag over een normaal oppervlak te verven, energie op te halen. Echter zijn er nog een hoop uitdagingen voordat deze technologie levensvatbaar wordt.