‘Driekwart Nederlanders gebruikt navigatie-app in verkeer’

Google Maps

Kun jij altijd en overal de weg vinden, zonder een navigatie-app? Als je antwoord nee is, dan ben je niet de enige. Op basis van een consumentenpanel van Telecompaper blijkt dat driekwart van de Nederlanders een navigatie-app gebruikt in het verkeer.

De apps zijn vooral bij jongere mensen populair. Van alle deelnemers onder de veertig jaar, gebruikt 83 procent een app in het verkeer. Boven die leeftijd ligt de voorkeur bij aparte navigatiesystemen, hoewel van die groep toch nog 68 procent een app gebruikt.

Niet geheel verrassend is Google Maps de populairste app: de helft van alle Nederlanders gebruikt deze app. Dat doen ze vooral in de auto, waar hij driekwart van de tijd gebruikt wordt. Daarna volgen navigatie-apps van TomTom en Apple Maps. Driekwart van de mensen gebruikt de kaarten van Apple juist voor het lopen. Een op de elf mensen zegt helemaal geen app nodig te hebben.

Wat opvalt is dat iPhone-gebruikers de voorkeur geven aan de kaarten van Google boven de standaard geïnstalleerde variant van Apple: 49 procent gebruikt Google Maps, tegenover 38 procent die Apple Maps als standaard gebruikt. Wat daarvan precies de reden is, is niet uitgezocht, maar het is over het algemeen bekend dat Apple Maps bij zijn lancering in 2012 een slechte start heeft gemaakt.