Numrush

Driekwart van de serververzoeken aan Google is versleuteld

Versleuteling, ook wel encryptie, speelt een steeds grotere rol naarmate het hackdebat tussen Apple en de FBI voortwoedt. Het is dan ook geen toeval dat Google een nieuw transparantierapport naar buiten heeft gebracht, waarin het techbedrijf over de encryptie van zijn diensten communiceert. Wat blijkt: meer dan 75 procent van de serververzoeken aan Google maakt inmiddels gebruik van versleuteling, wat betekent dat er een veilige verbinding wordt gelegd.

Door serververzoeken te versleutelen, is het moeilijk voor iemand die bijvoorbeeld op hetzelfde netwerk meeluistert om data te stelen terwijl je deze verzendt. Hoewel er hierbij versleuteling wordt gebruikt, wijkt deze vorm van beveiliging af van de huidige zaak tussen de FBI en Apple. Daarbij gaat het om een telefoon met lokale versleuteling die niet kan worden opengebroken. Google heeft het enkel over versleutelde verzoeken, wat betekent dat dataverkeer wordt beveiligd.

Gmail en Google Drive staan aan kop, met nagenoeg 100 procent van alle verbindingen versleuteld. Iets daaronder staat Google Maps, dat rond de 80 procent weet te behalen. Het minst veilig zijn Google News en Google Finance – al zijn dat allebei websites die weinig inlogdata nodig hebben, waardoor gebruiksgegevens minder snel worden gestolen. Eén belangrijke Google-dienst mist uit de statistieken: YouTube.

Maar liefst 95 procent van de onversleutelde connecties naar Google zijn afkomstig van mobiele apparaten, blijkt uit het rapport. Dat heeft volgens Google wellicht met oude software-versies te maken. Sommige telefoons en tablets worden niet langer bijgewerkt, waardoor ze de certificaten voor een veilige verbinding niet kunnen gebruiken.