Onderzoek: Driekwart van de Nederlanders is voorstander van smartphoneverbod op de fiets

De ruime meerderheid van Nederland was al van mening dat de fietsende smartphone-gebruiker uit het straatbeeld moest verdwijnen, bleek uit het onderzoek van Maurice de Hond. Nu heeft ook de Rijksoverheid een onderzoek gedaan naar de voorstanders van een smartphoneverbod. De uitkomt: driekwart van de Nederlanders is vóór een smartphoneverbod op de fiets.

In opdracht van ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft SAMR het onderzoek uitgevoerd onder 554 mensen van 18 jaar en ouder. Zo’n 70 procent geeft aan te maken hebben gehad met smartphonegebruik op de fiets wat leidde tot gevaarlijke situaties.

Zeven op de tien mensen vindt het gebruiken van een mobiele telefoon tijdens het fietsen een ‘urgent probleem waarvoor dringend een oplossing nodig is’. Voor het verbieden van het actief gebruiken van je smartphone op de fiets is ongeveer 75 procent van de Nederlanders. Daarnaast is ongeveer 60 procent voorstander van een verbod op het alleen al vasthouden van de telefoon, waarbij het niet uitmaakt of het toestel bediend wordt ja of nee.

Per leeftijd verschillend

Opvallend is dat fietsers en automobilisten nauwelijks van mening verschillen over of het telefoongebruik op de fiets verboden zou moeten worden. Wel toont het onderzoek aan dat naarmate de leeftijd stijgt, het percentage van voorstanders voor het verbod ook toeneemt. De helft van de jongere doelgroep van 18 tot en met 35 jaar is het er over eens dat telefoongebruik op de fiets gevaarlijk is. In tegenstelling tot de groep 55 plussers waarbij 90 procent dit vindt.

Ongeveer tweederde van de Nederlanders is van mening dat de verantwoordelijkheid voor het telefoongebruik op de fiets bij de overheid ligt. Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu, werkt aan dit verbod. In de Tweede Kamer is hiervoor al steun. Het is alleen nog onduidelijk hoe de handhaving van dit verbod eruit moet komen te zien.