Overheid wapent zich tegen terroristische drones met counterdrone

Om zich te wapenen tegen een terroristische aanval met een drone, ontwikkelt Nederland een drone die vijandige varianten in de lucht kan uitschakelen. Dit schrijft RTL Nieuws. In de ontwikkeling van de zogeheten counterdrone wordt 1,75 miljoen euro geïnvesteerd door het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Volgens minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) zijn drones een belangrijke ontwikkeling, maar brengen ze ook zaken met zich mee waar mensen zich zorgen over maken. “Zo kun je over iemands achtertuin vliegen en daar filmopnames van maken. Maar nog erger: het kan ook zijn dat criminelen, of zelfs terroristen, van drones gebruikmaken, bijvoorbeeld om opnames te maken van je huis om inbraken te plegen of misschien ook wel om terroristische aanslagen te plegen.”

Counterdrone

De counterdrone kan straks gevaarlijke drones. die de openbare orde en veiligheid bedreigen. signaleren en ze zonodig uit de lucht halen. Inmiddels zijn er twee drones gepresenteerd in het project. De DroneCatcher, gemaakt door Delft Dynamics, kan een schietnet op een vijandige drone vuren. Via de camera van het apparaat zie je als bestuurder waar je op richt. Wordt de vijandige drone door het net geraakt, dan raakt hij hier in verstrikt en valt hij op de grond. Een idee dat we eerder al in de VS zagen.

Een drone gemaakt door Microflown is ook al gepresenteerd. Deze heeft een aantal gevoelige sensoren waarmee hij andere drones signaleert. Daarmee kun je het luchtruim boven een evenement in de gaten houden, door er boven te vliegen.

Beide drones hebben daarmee één onderdeel van de technologie die de overheid graag wil. Maar zij zien het liefste dat de twee functies in één apparaat gestopt worden. Het budget gaat dan ook maar naar één van de bedrijven. Volgende maand wordt bekend welk bedrijf dat is.

Overigens werkt de politie ook met roofvogels om vijandige drones uit de lucht te halen. Een valkenier traint de vogels hiervoor een jaar lang. De dieren worden zo getraind dat ze de drones zien als een prooi, ze beetpakken en op een rustige plek naar de grond brengen.