Drones brengen historisch standbeeld van Jezus in kaart via 3D-mapping

Iedereen kent het historische standbeeld van Jezus Christus op de Corcovado berg in Rio de Janeiro. Vanwege de moeilijk bereikbare locatie was het nog nooit gelukt om het standbeeld zodanig in kaart te brengen dat er een 3D-model gemaakt kon worden.

Drones bleken uitkomst te bieden. De onbemande vliegtuigjes kunnen zonder moeite plaatsen betreden die voor mensen onbereikbaar zijn. In een samenwerking tussen de Canadese dronemaker Aeryon, 3D-scanning bedrijf Pix4D en de PUC Universiteit in Rio de Janeiro is het eindelijk gelukt om een 3D weergave van het standbeeld te maken.

Het standbeeld van Jezus Christus, dat op de 700 meter hoge berg Corcovado staat, is in 1920 gebouwd en is 38 meter hoog. De drones hebben tijdens negentien vluchten van tien minuten het standbeeld en de berg in kaart gebracht via 3D-mapping technologie.

In totaal schoten de drones 2090 verschillende afbeeldingen waarmee het eerste 3D-model van het standbeeld ooit kon worden opgebouwd. Het wireframe van het 3D-model bestaat uit maar liefst 134,4 miljoen individuele punten en is zeer realistisch. Het 3D-model is inmiddels online gezet en is te bewonderen op Sketchfab.

Hiermee is het voor het eerst in de geschiedenis mogelijk om het standbeeld van Jezus Christus na te maken. De vraag is of het standbeeld een replica gaat krijgen, aangezien iedereen weet dat het om een replica zal gaan en het de charme van zijn omgeving verliest.