Amerikaanse onderzoekers hacken goedkope drones en nemen besturing volledig over

Het is onderzoekers van de Federal Trade Commission (FTC) gelukt om drie goedkope drones te hacken. Bij twee drones lukte het zelfs om de volledige besturing van de apparaten over te nemen. Dat schrijft Recode op basis van documenten die de website met de Amerikaanse variant van de wet openbaarheid van bestuur (wob) in handen heeft gekregen.

Het gaat om relatief goedkope drones van de merken Parrot, DBPower en Cheerson. De onderzoekers van de FTC kregen toegang tot de video’s van alledrie de drones. Van twee drones wisten ze de volledige besturing over te nemen en ze zelfs uit te zetten, waardoor ze uit de lucht vielen. Welke twee drones dat waren, heeft de FTC niet bekendgemaakt.

Ook trekt de FTC de conclusie dat gebruikers in hun bijbehorende app geen melding krijgen als iemand anders met de drone zit te knoeien. Bovendien ontbrak het de drones aan een wachtwoord om via wifi verbinding met de apparaten te maken. De verbinding was dus slecht beveiligd, waardoor de onderzoekers de controle van de apparaten over wisten te nemen.

De FTC adviseert dronefabrikanten dan ook om wachtwoorden in te stellen en bovendien versleuteling van gegevens toe te passen. Het onderzoek van de consumentenorganisatie stamt uit oktober 2016. Het is niet bekend of de fabrikanten inmiddels maatregelen hebben getroffen.