‘Drones Watching’: een donker kijkje in een dystopische toekomst

Het is makkelijk om je te verliezen in de mogelijkheid van alle nieuwe technologieën. Vaak wordt alles rooskleurig gepresenteerd: zelfsturende auto’s zijn veiliger, contactlenzen kunnen diabetici helpen, drones kunnen je pakketjes leveren.

tumblr_n5fadp1iYl1tbaq2ro1_1280

Toch is niet iedereen zo positief. In zijn “Signs of the Near Future”-Tumblr stelt vormgever Fernando Barbella zich een dystopische toekomst voor waarin we bekeken en gewaarschuwd zullen worden bij elke stap die we nemen. Langs straten zullen we niet alleen stopborden zien hangen maar ook waarschuwingen met “drones watching” en in badkamers worden mensen gewaarschuwd met “all selfies taken with your smart contact lenses will be shared in real-time with the proper authorities”.

tumblr_n5h6ub579K1tbaq2ro1_1280

Door bekende publieke plaatsen – zoals onder meer liften, badkamers, straten en lichaamsscanners – te koppelen aan dystopische waarschuwingen biedt Barbella een donker kijkje in de toekomst. In hoeverre deze toekomst waarheid wordt valt nog te bezien, maar het is in elk geval weer eens wat anders dan alleen maar technologisch optimisme.

tumblr_n5fac7rFKB1tbaq2ro1_1280