Dropbox laat je nu ook bestanden streamen

Dropbox

Het is een vervelend probleem voor iedereen die wel eens met Dropbox werkt en daarvoor verschillende apparaten gebruikt: bestanden moeten eerst gesynchroniseerd zijn voordat je ze kunt ophalen om er verder mee aan de slag te gaan. En als je harde schijf vol zit, kun je wel bepaalde mappen uitzetten, maar dan kun je vervolgens niet meer bij al je bestanden. Dat is nu verleden tijd, belooft het bedrijf, want het wordt ook mogelijk om bestanden die je ergens hebt opgeslagen, te streamen. Het bedrijf presenteerde de functie vandaag op het Open Dropbox-evenement in Londen.

Met die nieuwe functie geeft Dropbox je op elk apparaat toegang tot elk bestand dat je in Dropbox hebt geplaatst. Naast het voor gebruikers welbekende groene vinkje, dat aangeeft dat een bestand gesynchroniseerd is met je apparaat, kunnen bestanden in de toekomst ook van een ander icoon zijn voorzien: een wolkje. Dat houdt in dat de bestanden ergens binnen de dienst zijn opgeslagen op een gekoppeld apparaat. Zodra je zo’n bestand opent, ontvang je dan de meest recente versie ‘uit de cloud’, zonder dat het bestand schijfruimte op je eigen apparaat inneemt.

Project Infinite

Het bedrijf noemt de nieuwe functie Project Infinite. Met deze dienst wil het bedrijf het met name voor bedrijven aantrekkelijker maken om gebruik te maken van Dropbox, waar samenwerken vaak gaat tussen verschillende afdelingen, verschillende gebouwen of met mensen aan de andere kant van de wereld. Dat is onhandig als je de dienst veel gebruikt en als je regelmatig switcht tussen verschillende apparaten en tussen desktops op verschillende locaties.

Dropbox wil het hiermee het voor bedrijven aantrekkelijker maken om al hun bestanden bij de dienst onder te brengen. Dat scheelt ruimte op de lokale harde schijven en medewerkers zijn bovendien minder afhankelijk van anderen om toegang te krijgen tot bepaalde bestanden. Het bedrijf belooft dat Project Infinite naadloos werkt tussen de twee meest gebruikte besturingssystemen: Windows en MacOS.

De nieuwe functie werkt natuurlijk alleen als je de bestanden op een van je apparaten bij Dropbox onderbrengt. Dat is een extra verkoopargument voor Dropbox, dat opslagruimte voor zowel consumenten (met een limiet van 1TB) als zakelijke klanten aanbiedt.