OceanOne: Duiken tussen scheepswrakken en koraal, vanuit je luie stoel

Verzonken scheepswrakken ontdekken, onbekende dieptes van de oceaan verkennen, zwemmen tussen het koraal… En dat alles vanuit je luie stoel, met een paar joysticks in je hand. Het kan met OceanOne: een humanoid duikrobot, ontwikkeld op Stanford University. De robot is uitgerust met kunstmatige intelligentie, een geavanceerd camerasysteem en een haptic feedback systeem.

Oussama Khatib, wetenschapper van Stanford University, mocht de OceanOne onlangs voor het eerst in het echt testen. Enkele tientallen kilometers van de Franse zuidkust daalde de robot af naar het scheepswrak La Lune, dat daar in 1664 zonk. De robot slaagde er zelfs in om een vaas, die al honderden jaren op de bodem van de oceaan lag, mee terug te nemen naar boven.

Haptic feedback

OceanOne ziet er uit als een mens en is ongeveer anderhalve meter lang. Het hoofd van de duikrobot is uitgerust met een geavanceerd camerasysteem, zodat de bestuurder te allen tijde ziet wat de OceanOne ziet. De bestuurder hoeft, mits de duikrobot naar behoren werkt, echter niet zoveel te doen. De OceanOne is namelijk uitgerust met een schare aan sensoren, die ervoor zorgen dat de robot zijn voorgeprogrammeerde koers automatisch aanpast wanneer een botsing dreigt.

De handen maken de robot extra speciaal; deze zijn uitgerust met haptic feedback naar de controls van de bestuurder, zodat hij weet of de robot iets zwaars, lichts, stevigs of delicaats in zijn handen heeft. In de toekomst wordt elke individuele vinger van de duikende robot zelfs uitgerust met sensoren.

Niet minder indrukwekkend: de robot weet zelf ook wat hij in zijn handen heeft. Vanwege de kunstmatige intelligentie waarover de OceanOne beschikt, weet hij precies hoe ferm hij een object beet moet pakken, zonder het te beschadigen.

Verkennen van de oceaan

Khatib hoopt dat de OceanOne een nieuw tijdperk inluidt op het gebied van oceaanexploratie. Zo kan de robot bijvoorbeeld plekken bereiken die voor een mens veel te gevaarlijk zijn. “Het doel van de OceanOne is om gecompliceerde duikmissies uit te voeren, zonder dat mensen er hun leven voor op het spel hoeven te zetten”, aldus Khatib.

Momenteel is OceanOne de enige in zijn soort. Khatib hoopt in de toekomst echter meer van deze robots te ontwikkelen, zodat ze gezamenlijk duikmissies uit kunnen voeren.