Duitsers krijgen dit weekend mogelijk geld toe om energie te gebruiken

Drijvend-windmolenpark

De Duitsers hebben dit weekend mogelijk wel heel goedkope energie. Naar verwachting gaat het flink waaien dit weekend, waardoor er zondag mogelijk een recordaantal energie uit de wind wordt gehaald. Daardoor zou de gemiddelde prijs voor een hele dag energie negatief worden, wat betekent dat de Duitsers geld toe krijgen voor hun energiegebruik, meldt Bloomberg.

De beheerders van het energienetwerk hebben moeite om de balans te behouden tussen hoeveel energie mensen gebruiken en hoeveel er geproduceerd wordt als er veel windenergie wordt opgewekt. Als de prijzen negatief worden, moeten de producenten of hun elektriciteitscentrale uitschakelen of consumenten betalen om energie te gebruiken.

Naar verwachting is de wind zondag om 7 uur ’s ochtends goed voor 39.190 megawatt. Dat is gelijk aan de output van veertig nucleaire reactors en genoeg om te voldoen aan de vraag van ruim de helft van Duitsland.

Europa

Op dit moment is windenergie goed voor 10 procent van de elektriciteit van Europa. Naar verwachting wordt dat veel meer, nu de technologie er voor veel goedkoper wordt. In de komende twee decennia daalt de prijs voor windparken in zee met 71 procent. Dat terwijl dit soort windparken de meest dure vorm van het opwekken van energie zijn.