Duitsland krijgt honderden laadpalen voor elektrische auto’s op basis van blockchain

Een dochteronderneming van RWE, een van de grootste energieleveranciers in Duitsland, heeft honderden laadpalen voor elektrische auto’s in Duitsland geplaatst. Bijzonder is dat ze verbonden zijn met de openbare blockchain genaamd Ethereum, schrijft TrustNodes.

Het idee is dat je via blockchain gemakkelijk kunt betalen. In de laadpaal zit een chip die communiceert met je smartphone. Via de app registreer je je auto. Je zoekt vervolgens een laadstation en na het laden betaal je automatisch via de app. Daarna krijg je een bonnetje in je e-mail.

Blockchain

Het gebruik van blockchain helpt hierbij. Het systeem houdt namelijk al je betaal- en oplaaddata bij. Voordeel is dat er daardoor geen ‘middleman’ meer nodig is. Oftewel: het systeem kan alles helemaal zelf doen. Dit is omdat het in blockchain niet mogelijk is om data twee keer op te slaan of om er twee eigenaren aan toe te voegen. Zo weet je zeker dat er geen fraude gepleegd kan worden en dat de energie waar je voor betaalt ook echt door jou gebruikt wordt. Het systeem is dus betrouwbaar en goedkoper.

Het uiteindelijke idee is dat elektrische auto’s zelf ook in een blockchain komen en dat ze automatisch kunnen betalen na het opladen. Daardoor wordt het proces nog sneller en efficiënter, en die app is dan ook niet meer nodig. Maar dat lijkt iets voor de toekomst, aangezien er nog geen auto’s zijn met blockchain-technologie ingebouwd.