Numrush

Duitsland wil spraakherkenning gebruiken om herkomst vluchtelingen te checken

Duitsland gaat binnenkort spraakherkenning gebruiken om uit te zoeken waar vluchtelingen vandaan komen. Dat schrijft de Duitse krant Die Welt. Het federale kantoor voor migratie en vluchtelingen (BAMF) hoopt dat ze op die manier de 430.000 verzoeken voor asiel kunnen verkleinen.

In Duitsland staan sinds begin dit jaar 430.000 asielaanvragen uit die nog behandeld moeten worden. Om de herkomst van deze mensen te bepalen, worden onder meer experts in dialecten ingezet. Het systeem moet hen gaan helpen bij hen werk en het aantal aanvragen sneller omlaag brengen.

De software is gebaseerd op stemherkenning die gebruikt wordt bij banken en verzekeringsmaatschappijen. Het is zo ontworpen dat de dialecten van de vluchtelingen worden herkend op basis van korte gesproken fragmenten. Autoriteiten kunnen dit vervolgens gebruiken om uit te zoeken of iemand uit een specifiek oorlogsgebied komt en of asiel echt nodig is. Het komt namelijk voor dat vluchtelingen liegen over hun afkomst om hun kansen op asiel te vergroten.

Over ongeveer twee weken worden er proeven gestart met de software. Gaat alles goed, dan wordt het vanaf 2018 groot uitgerold.

Kritiek

Er is echter ook kritiek op het gebruik van de software. Diverse experts vragen zich af of het wel accuraat genoeg is en of asielzoekers getraind kunnen worden om het te misleiden. “Ik zie niet hoe geautomatiseerde software het onderscheid kan maken tussen of iemand een bepaald woord op een specifieke manier gebruikt omdat het ze het zo is aangeleerd of omdat ze verteld zijn dit te doen”, aldus taalkundig professor Monika Schmid, die werkt bij de Universiteit van Essex, tegen DW.

Schmid denkt dat het werk beter kan worden overgelaten aan de experts van BAMF, die tachtig talen kunnen herkennen en dit werk al sinds 1998 doen. “De regio of herkomst van iemand op basis van zijn spraak herkennen is een ontzettende complexe taak”, aldus de professor. “Zowel mensen als machines kunnen hier gemakkelijk fouten in maken, maar mensen realiseren zich dit waarschijnlijk beter.”