Numrush

Duitsland won WK in Brazilië dankzij inzet van wearables

Het Duitse voetbalelftal dankt hun wereldtitel niet alleen aan de perfecte balcontrole en goed getimede volley van Mario Götze of de ‘gouden ingreep’ van coach Joachim Low. De inzet van wearables speelde een beslissende rol in die samenloop van omstandigheden.

De CES in Las Vegas is vooral bekend vanwege de immense beurshallen gevuld met de nieuwste gadgets, maar in de hotels van de Amerikaanse stad vinden talloze interessante presentaties en workshops plaats.

Dat sport en technologie (steeds verder) samen vergroeien mag geen verrassing zijn en dus is het ook niet bijster verbazingwekkend dat Darcy Norman, data analist van het Duitse nationale voetbalelftal, een presentatie geeft op de CES.

We maakte analyses van alle Duitse trainingen, zodat we meer te bespreken hadden dan gevoel. In zijn presentatie gaf Norman een indrukwekkend kijkje in de keuken. Het Duitse team werd al ver voor de start van het WK in Brazilië uitgerust met diverse wearables om snelheid, afstand en hartslag van spelers te meten. Na afloop van elke training of oefenwedstrijd analyseerde Norman samen met zijn team van analisten én de trainers van de ploeg de uitkomsten en zorgde ze voor speciale trainingsprogramma’s per speler.

Norman toonde tijdens zijn presentatie hoe gedetailleerd zijn team te werk ging. Per training, per speler en per indivueel onderdeel van de training werd er gekeken naar de prestaties van de ploeg op basis van de sensoren.

Pas echt interessant wordt het wanneer Norman laat zien hoe de spelers indivueel tegenover elkaar werden afgezet.

Met een zogenaamde intervalgrafiek werd duidelijk dat Götze (in de foto hieronder in de groene cirkel rechts) veel beter scoorde in aspecten als snelheid, tempo en afstand dan zijn concurrent op de bank (links in diezelfde groene cirkel).

Bondscoach Joachim Low en zijn assistenten hadden tijdens de wedstrijd direct toegang tot deze statistieken en besloten mede daarom om de vlugge Götze in te brengen.

Sport is werken, passie, tranen en zweet. De Duitse WK winst is een voorbeeld hoe technologie een rol kan spelen. Simon Drabble, verbonden aan kledingsponsor Adidas (en leverancier van veel van de hardware die gebruikt werd), benadrukt dat sport natuurlijk meer is dan cijfers analyseren en technologie toepassen: “Sport is werken, passie, tranen en zweet. De Duitse WK winst is een voorbeeld hoe technologie een rol kan spelen”.

Nou ja, dat dus. En gewoon een grandioze balcontrole en een perfect getimede volley. Dat maakt zelfs een Duits doelpunt een waanzig mooi doelpunt – ook nog eens in een WK-finale!

En iedereen Louis maar uitlachen, toen hij de slaap van zijn spelers wilde gaan bijhouden…