Duizenden Google-werknemers gingen straat op uit protest tegen seksueel wangedrag

Google Chrome smartphone

Werknemers bij Google zijn gisteren massaal de deur uitgelopen, uit protest tegen de behandeling van vrouwen door het bedrijf. Dat meldt BBC. De werknemers eisen dat er bepaalde belangrijke veranderingen worden doorgevoerd in hoe het bedrijf omgaat met beschuldigingen van seksueel wangedrag.

De werknemers begonnen het protest nadat bekend werd dat Android-oprichter Andy Rubin 90 miljoen dollar kreeg om op te stappen, nadat hij beschuldigd werd van seksueel wangedrag. Hij zou een vrouwelijke werknemer gedwongen hebben om orale seks met hem te hebben.

Daarna maakte CEO Sundar Pichai bekend dat er in de afgelopen twee jaar 48 mensen ontslagen zijn voor seksueel wangedrag.

Eisen

De werknemers eisen nu dat er wijzigingen komen in het beleid van Google. Zo willen ze dat er een rapport wordt vrijgegeven over seksueel wangedrag binnen het bedrijf, er een proces komt om seksueel wangedrag anoniem en veilig te melden en er een vertegenwoordiger van de werknemers komt binnen de raad van bestuur.

Om die eisen kracht bij te zetten en te protesteren verlieten werknemers gisteren overal ter wereld hun kantoor. Naar schatting gaat het wereldwijd om duizenden werknemers. Onder meer werknemers in Londen, Silicon Valley en New York namen deel aan de actie.

Het is nog onbekend of het management ook op die eisen in gaat. CEO Sundar Pichai gaf echter wel een reactie op de protesten. “Ik begrijp de woede en teleurstelling die velen van jullie voelen. Ik voel dat ook en wil voortgang creëren in een probleem dat al te lang bestaat in onze maatschappij, en ook hier bij Google.”