‘Duizenden sportverenigingen zijn niet klaar voor nieuwe privacywet’

Privacy

Over 7 weken treedt de nieuwe Europese privacywet in werking. Duizenden sportverenigingen in Nederland hebben hun administratie echter nog niet op orde, meldt het AD. In totaal zijn er 25.500 sportclubs in Nederland.

Er is een stichting die clubs op pad helpt met de nieuwe regels. Die stichting heeft 9.000 accounts aangemaakt. Een woordvoerder zegt echter dat er nog maar 3.000 van gebruikt zijn.

AVG

De nieuwe privacywet, de Algemene Verordering Gegevensbescherming (AVG), gaat op 25 mei in. De strengere wet geldt niet alleen voor bedrijven, maar ook voor sportclubs. Zo moeten verenigingen onder meer toestemming hebben van ouders als ze foto’s van jeugdleden willen publiceren.

Ook moeten de verenigingen bijhouden welke datalekken er zijn en kunnen aantonen dat ze hun persoonsgegevens veilig bewaren. Zijn er leden vertrokken, dan moet hun informatie gewist worden. Kunnen bestuursleden bovendien niet precies aantonen wie toegang heeft tot persoonsgegevens van leden, dan kunnen ze een boete krijgen.

Volgens het AD komt het gereed maken van de informatie bij sportclubs veelal aan op vrijwilligers.