Dutch Filmworks gaat ip-adressen van illegale downloaders traceren

Dutch Filmworks (DFW) gaat vanaf eind oktober de ip-adressen van illegale downloaders, uploaders en streamers traceren. Dat zegt de directeur van het bedrijf, Willem Pruijssers, tegen RTL Z. De filmdistributeur gaat daarvoor werken met het Duitse bedrijf Excipion.

Dutch Filmworks is distributeur van onder meer de Nederlandse films Komt een vrouw bij de dokter en De eetclub. Vanaf eind oktober richt het bedrijf zijn pijlen dus op mensen die dit soort films, maar ook series van DFW, illegaal streamen of downloaden. Het bedrijf verzamelt de ip-adressen over een periode van maximaal zes weken.

Het gaat alleen om Nederlandse ip-adressen. Gegevens van gebruikers die een VPN gebruiken, worden door het bedrijf dus niet verzameld.

Naam, adres, woonplaats

Vervolgens wil DFW de ip-adressen koppelen aan een naam, adres en woonplaats. De distributeur wil die gegevens opvragen bij de telecomproviders. Als een telecomprovider de gegevens niet vrijwillig wil afstaan, zal Dutch Filmworks naar de rechter moeten stappen.

Ziggo, XS4ALL en KPN laten aan RTL Z al weten dat zij hun klantgegevens alleen overhandigen als een rechter dat eist.

Zodra deze persoonsgegevens binnen zijn, gaat Dutch Filmworks achter de illegale downloaders, uploaders en streamers aan. Welke actie het bedrijf gaat nemen, is per geval verschillend. Inbreukmakers worden in ieder geval op de hoogte gesteld en worden verzocht om te stoppen met het illegaal downloaden, uploaden of streamen.

Ook is DFW van plan de inbreukmaker een schikkingsvoorstel doen. Daarnaast kan de filmdistributeur van de rechter eisen dat de inbreukmaker stopt met zijn activiteiten, met eventueel een aanvullende eis voor het betalen van een kosten- en schadevergoeding.