Dutch Filmworks wil toestemming van AP om torrentdownloaders op te sporen

Illegaal downloaden

Dutch Filmworks wil illegale up- en downloaders gaan opsporen in torrentzwermen. Dat blijkt uit een ontwerpbesluit van de Autoriteit Persoonsgegevens, waarin staat dat de toezichthouder van plan is om het filmbedrijf hier toestemming voor te geven. Belanghebbenden kunnen tot 25 augustus commentaar leveren.

Het filmbedrijf is van plan om illegale downloaders op te sporen door torrentzwermen in de gaten te houden, blijkt uit het bijgevoegde protocol (pdf). Dutch Filmworks heeft daar een aantal selectiecriteria voor opgesteld: er wordt alleen gekeken naar Nederlandse ip-adressen van up- en downloaders van een titel van Dutch Filmworks, en het bedrijf richt zich op populaire torrent indexers.

Procedure

Een gespecialiseerde partij gaat de ip-adressen in kaart brengen. Ook moeten de bijbehorende naw-gegevens bij providers opgevraagd worden. Dat doen ze echter niet altijd vrijwillig, waardoor er indien nodig gebruik wordt gemaakt van een gerechtelijke procedure.

Daarna kan het bedrijf actie gaan ondernemen, bijvoorbeeld door een waarschuwing te sturen. Daarin wordt uitgelegd dat bij herhaaldelijke inbreuken op het auteursrecht er vervolgstappen genomen worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een sommatiebrief met een schikkingsvoorstel of een dagvaardiging waarin een verbod of een kosten- en schadevergoeding gevraagd wordt. Dutch Filmworks wil per geval beoordelen welke stappen er ondernomen worden.

De Autoriteit Persoonsgegevens vindt dat er genoeg waarborgen aanwezig zijn om goedkeuring te geven voor het voorstel. Vorig jaar deed de waakhond hetzelfde met een soortgelijk systeem van Stichting Brein. Maar dat systeem richt zich op uploaders en niet op downloaders.

Downlaoden illegaal

Sinds april 2014 is het downloaden van auteursrechtelijk beschermde content verboden in Nederland. Nu is duidelijk dat er echt stappen ondernomen worden om illegale downloaders aan te spreken. Dutch Filmworks zei eind 2015 al dat er in 2016 begonnen zou worden met het sturen van schikkingsvoorstellen. Toen zou het gaan om een bedrag van 150 euro.

Of Dutch Filmworks direct na de goedkeuring van het besluit overgaat tot het identificeren van illegale up- en downloaders, is niet duidelijk.