E-Kaia gaat je telefoon opladen met elektriciteit uit planten

Drie jonge Chileense engineers hebben een oplader voor mobiele telefoons ontwikkeld die z’n energie uit planten haalt. De E-Kaia is draagbaar en zet de energie die vrijkomt tijdens fotosynthese om in elektriciteit, zodat je er daadwerkelijk wat aan hebt als je je gadgets wilt opladen.

De onderzoekers werken al zes jaar lang aan het project, maar hebben het nu eindelijk voor elkaar gekregen om de E-Kaia werkend te krijgen. De techniek is al ver genoeg ontwikkeld om LED-verlichting van stroom te voorzien. Het is nog niet mogelijk om daadwerkelijk je telefoon op te laden, maar dat is volgens bedenker Evelyn Aravena de eerstvolgende stap.

Waar soortgelijke producten doorgaans enorm veel planten nodig hebben om genoeg elektriciteit op te wekken, heeft de E-Kaia genoeg aan één gezonde plant. De energie die vrijkomt wordt opgevangen door een biocircuit, die verborgen wordt in de plant zelf, maar ook voorzien wordt van aansluitingen aan de buitenkant. De E-Kaia haalt zo’n 5 volt en 600 milliampère, waarmee je telefoon in zo’n anderhalf uur opgeladen zou kunnen worden. Ook niet onbelangrijk: dit is allemaal mogelijk zonder de planten te beschadigen.