Edward Snowden: ‘Geheime diensten hackten Israëlische drones’

De Amerikaanse NSA en Britse inlichtingendienst GCHQ hebben Israëlische drones gehackt om militaire operaties en gebieden in het Midden-Oosten te observeren. Volgens Intercept gebeurde dit onder het project genaamd ‘Anarchist’ en bespioneerde Amerikaanse en Britse geheime agentschappen regelmatig video’s van Israëlische drones en ‘fighter jets’ tijdens militaire operaties in de Gazastrook, Iran en Syrië. De informatie is verkregen uit geheime documenten die in handen zijn van klokkenluider Edward Snowden.

De geheime diensten zouden gebruik hebben gemaakt van een geavanceerd afluisterstation op het eiland Cyprus. Volgens Intercept werden de dronegegevens die via een satelliet werden verzonden onderschept en ontsleutelt. Hieruit werden onder andere foto’s van slechte kwaliteit verkregen, bestanden met kaarten van de vluchten die drones uitvoerden en aantekeningen van de GCHQ. In die aantekeningen zou onder andere staan dat de drones bewapend zouden zijn.

100128_140241_s455a_Redacted_crop-1000x785

De gegevens die werden gehackt waren afkomstig van de de zogenoemde Heron TP-drones. Deze drones worden ook door een aantal Europese landen gebruikt, waardoor de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk ook in staat zouden zijn om van deze drones informatie te onderscheppen.

De Israëlische minister Yuval Steinitz verklaarde vrijdag dat zijn land niet verrast is door het hacken van de drones. Volgens de minister bespioneren de Amerikanen namelijk iedereen, zelfs hun bondgenoten. Wel liet hij weten dat Israël gaat kijken of het land de versleuteling van de dronegegevens aan kan passen.