Een kilo is geen kilo meer: meeteenheid krijgt volgend jaar nieuwe definitie

Kilo

We weten het allemaal: een kilogram is 1000 gram, of een pak suiker. Maar vanaf mei 2019 gaat de definitie van een kilo veranderen. Tenminste, onder wetenschappers. Vertegenwoordigers van diverse landen hebben namelijk besloten om de meeteenheid van de kilo opnieuw te definiëren, meldt Science News.

Vrijwel iedere meeteenheid van massa is terug te brengen naar een cilindrisch object, genaamd Le Grand K. Le Grand K werd in 1879 gemaakt en is precies een kilo. Het object wordt in een veilige, gecontroleerde omgeving buiten Parijs gehouden. Maar binnenkort wordt er dus een einde gemaakt aan Le Grand K.

De vertegenwoordigers hebben tijdens de 26e General Conference on Weights and Measures in het Franse Versailles besloten om het verouderde systeem te laten vallen, en diverse nieuwe meeteenheden – waaronder de kilogram – opnieuw te definiëren.

20 mei

Vanaf 20 mei 2019 wordt de massa van een kilogram gedefinieerd door een fundamentele constante uit de natuur, die we kennen als de Planck Constant. En dat geldt ook voor de ampere, de Kelvin en de mol: ook zij worden gebaseerd op fundamentele constanten uit de natuur. De reden is dat die overal in het universum altijd hetzelfde zijn.

Wat betekent dat voor ons? Eigenlijk vrijwel niets. Uit een kilo rundvlees zul je nog steeds evenveel hamburgers kunnen maken. En ja, we kunnen een kilogram nog steeds vergelijken met een pak suiker. Maar voor de wetenschap heeft het grote gevolgen. Het moet namelijk eenvoudiger worden om massa’s die veel kleiner dan een kilogram zijn te meten.