Een kwart van alle auto ongelukken ontstaan door mobiele telefoon gebruik onderweg

Alhoewel mobiele telefoon gebruik in de auto zonder een handsfree set in ons land al geruime tijd verboden is, veroorzaakt het op dit moment nog zeker een kwart van alle auto ongelukken. Het percentage steeg het afgelopen jaar in Amerika zelfs van 25 naar 26%.

Bijna 5% van al die ongelukken wordt veroorzaakt doordat de automobilist in kwestie zat te smsen of een sociaal netwerk raadpleegde tijdens het rijden. Maar het merendeel van alle ongelukken, de overige 21%, gebeurt omdat de persoon achter het stuur zit te bellen met iemand.

En dat is opvallend genoeg, omdat veel mensen auto ongelukken toeschrijven aan de populariteit van social media en berichtendiensten zoals iMessage en Whatsapp. Gevoelsmatig lijkt het immers ingrijpender als je je ogen niet op de weg, maar op het display van je mobiele telefoon gericht hebt. Maar het aantal bellers in de auto is dus volgens de laatste cijfers stukken gevaarlijker, omdat je volgens een van de onderzoekers op dat moment ‘slechts 50% van je omgeving mee krijgt’.

Toch is het niet uitgesloten dat smsen de komende jaren een steeds belangrijker oorzaak van auto ongelukken gaat worden. Vermoed wordt dat veel veroorzakers van een aanrijding er niet eerlijk voor uit komen dat ze tegelijkertijd hun mobiel in de hand hadden. Daarnaast neemt de populariteit van sms steeds verder toe, volgens een onderzoek van Pew Research geeft op dit moment 1 op de 3 Amerikanen de voorkeur aan een SMS of Whatsapp berichtje boven een telefoongesprek.