Op een boerderij is altijd wat te doen, maar er is één ding dat je nu als boer niet meer zelf hoeft te checken: zijn je koeien vruchtbaar? Kortom: moet je een stier in actie laten komen?
In Zwitserland is op dit moment een experiment gaande waarin een boer een bericht op z’n smartphone krijgt wanneer zijn koe signalen vertoont van tochtigheid, de toestand waarin de koe op haar vruchtbaarst is. Hoe werkt het?
Het systeem, dat is uitgedacht op de Universiteit van Bern, werkt als volgt: er wordt een warmtesensor geplaatst in de genitaliën van de koe. Tijdens de tochtige periode loopt de warmte op. Boven een bepaalde grens wordt een signaal verstuurd naar een tweede sensor om de nek van de koe. Deze sensor monitort de bewegingen van de koe. Bij toenemende tochtigheid wordt de koe onrustig en beweegt ze meer. De combinatie van deze twee signalen wordt losgelaten op een algoritme en als hieruit blijkt dat de koe tochtig is, wordt er een bericht verstuurd naar de boer. Het systeem blijkt in 90% een correcte conclusie te trekken.
Hoewel het hier misschien niet direct gaat om Big Data in de zin van grote hoeveelheden data, is het wel Big Data door de manier waarop verschillende informatiebronnen gecombineerd worden, en door de toepassing waarvoor het gebruikt wordt. In dit geval lijkt het uit te draaien op een volgende stap in de industrialisering van de veeteelt, zelfs in het pittoreske Zwitserland.
In een artikel in The New York Times is het hele verhaal te vinden, je kan het hier nalezen.